Одбијен оптужни предлог против Катнића по приватној тужби Зорана Бећировића

Из прикупљених доказа не произлази основана сумња да је Катнић учинио кривично дјело протиправно лишење слободе, наводи се у одговору суда

Подгорички Основни суд одбио је оптужни предлог формиран против бившег главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића за противправно лишење слободе, потврђено је за „Дан“. Тај предмет формиран је у јулу прошле године по приватној тужби Зорана Бећировића.

– Обавјештавам Вас да је у предмету к. бр. 664/21, дана 25.7.2022. године, донијето рјешење којим је одбијен оптужни предлог оштећеног као тужиоца З.Б. (Зорана Бећировића) од 8.7.2021. године, поднијет против М.К. (Миливоја Катнића), због кривичног дјела противправно лишење слободе из члана 162 ст. 3 у вези са ст. 1 КЗЦГ, јер из прикупљених доказа не произлази основана сумња да је учинио наведено кривично дјело – наводи се у одговору Николете Голубовић, савјетника за односе с јавношћу Основног суда у Подгорици.

Иначе, првобитно је Вишем суду у Подгорици прошле године достављен овај оптужни предлог, али рјешењем Апелационог суда одлучено је да се тај предмет преда подгоричком Основном суду као надлежном. Бећировић тужбом терети Катнића да је противправно искористио свој положај када је наложио његово хапшење 28. новембра 2019. године, односно када га је, како се наводи у тужби, „без било каквог правног основа привео насред улице Специјални полицијски тим по налогу главног специјалног тужиоца“.

У тужби се даље наводи да је тиме повријеђено право на слободу оштећеног Бећировића, које гарантују члан 29 Устава Црне Горе и члан 5 Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода. Како су медији рање писали, разлог привођења Бећировића на саслушање крајем новембра 2019. био је СМС упућен вјештаку 2. новембра исте године, у коме му, наводно, пријети због случаја везаног за будвански хотел „Авала“. Одлуку да поднесе кривичну пријаву против Катнића Бећировић је донио након изјаве некадашњег ГСТ-а да, ако било ко сматра да је одговоран за неко кривично дјело, поднесе кривичну пријаву против њега.

За дјело које је предмет тужбе Кривичним закоником Црне Горе, чланом 162 ставом 1, прописано је да ко другог противправно затвори, држи затвореног или му на други начин противправно одузме или ограничи слободу кретања казниће се затвором до једне године.

– Ако дјело из става 1 овог члана учини службено лице злоупотребом свог положаја или овлашћења, казниће се затвором од шест мјесеци до пет година – наводи се у ставу 2 истог члана.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest