Одложено суђење Митрополиту Јоаникију

FOTO: POGLED.ME

Миторполит Јоаникије, тада епископ будимљанско-никшићки и свештеници су након литије били задржани 72 сата у згради Центра безбедности Никшић

FOTO: POGLED.ME

Главни претрес против митрополита црногорско-приморског Јоаникија и осморице свештеника Архијерејског намјесништва никшићког није одржан данас како је било заказано. Рочиште главног претреса одложио је судија Основног суда у Никшићу Игор Ђуричковић.

Подсјетимо, митрополит Јоаникије и свештеници Слободан Јокић, Драган КрушићОстоја КнежевићВасилије Брборић, Данило ЗиројевићЖељко РојевићНикола Маројевић и Мирко Вукотић терете се да су на Дан Светог Василија Острошког 12. Маја 2020. прекршили Кривични законик Црне Горе. У оптужном предлогу Основног државног тужилаштва наведено је да су тог дана, када се у Никшићу традиционално обијележава празник Светог Василија Острошког „поступали супротно наредбама Министарства здравља о спрјечавању ширења опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта — литије улицама града“, јавља РТНК.

На дан одржавања литије, како су раније изјавили окривљени, није било заражених од вируса корона у Никшићу.

Миторполит Јоаникије, тада епископ будимљанско-никшићки и свештеници су након литије били задржани 72 сата у згради Центра безбедности Никшић. У Никшићу, али и другим градовима Црне Горе, организовани су протести у знак подршке свештеницима. Током једног од протеста дошло је до сукоба демонстраната и полиције која је употријебила сузавац. Митрополит Јоаникије и свештеници пуштени су након 72 сата, а дочекало их је неколико хиљада грађана.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest