ОДТ издало налог да се зауставе радови на Горици

Foto: Screenshot/rtcg

Основно државно тужилаштво у Подгорици издало је налог инспекцији и полицији да обуставе радове на Горици након минирања градилишта, како би се случај испитао. Но, док се надлежни не договоре ко ће први да повуче потез, мјештани Горице су већ поднијели пријаву против инвеститора за узурпацију државног простора. У свему томе их подржавају из Удружења љубитеља Горице и природе.

Мјештани Горице које је у суботу узнемирило ненајављено минирање градилишта у комшилику, поднијели су тужилаштву пријаву против инвеститора, фирме „Еурозоx“ за узурпацију простора, али, како кажу, и нелегалан посао.

Мјештанин Славко Бошковић каже да „Еурозоx“ није имао потребне папире за минирање плаца.

„Фирма које је извела минирање је имала дозволе, али извођач не. Они треба да обавијесте мјештане и како треба да изађу из кућа да би сигурни били, а не стресове да преживљавамо“, каже Бошковић.

Мјештане подржавају из Удружења љубитеља Горице и природе који за ову парцелу већ три године бију битку.

Александар Томашевић из Удружења каже да је проблем у ДУП-у, који је Главни град аминовао прије 12 година.

„Тај ДУП су аминовали бивши и садашњи градоначелник. Могли су да га ставе ван снаге, а нијесу. Спратност је овдје била два и поткровље, а сад је четири спрата, класичан примјер корупције и криминала и приватног интереса“, истиче Томашевић.

Иако се чекао договор Министарства екологије и просторног планирања и фирме „Еурозоx“ да добију замјенски плац за планирану зграду, инвеститор је усред преговора минирао плац.

„Примјер бахатости, класичан примјер приватног интереса да се узму паре за одрађени посао, ако се договоре да држава врати паре и питање докле се стигло са тим договорима и можда је све представа за јавност“, каже Томашевић.

Како је реакција јавности била гласна, Основно државно тужилаштво је наложило инспекцији и полицији да зауставе радове док се не утврди има ли елемената кривичне одговорности.

Мјештани од надлежних очекују само једно.

„Ако има закона – они ће стопирати ово да се не ради овдје више“, каже Бошковић.

Реаговали су из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма. Наводе да је за градњу објекта поднијета пријава, те да је инвеститор стекао услов да гради. У договору с инспекцијом Директората за ванредне ситуације, поручују, извршиће инспекцијску контролу, а у присуству инвеститора, надзорног органа и извођача радова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest