Олимпијске игре под знаком питања


Национални комитети Норвешке и Бразила су у суботу упутили позив Међународном олимпијском комитету (МОК) за одлагање летње олимпијаде због коронавируса, која је планирана да се одржи у Токију од 24. јула до 9. августа, јавља „Ouest-France“.

У складу са изјавама комитета две земље, текућа ситуација не омогућава спортистима да адекватно наступају на овом догађају за који су се интензивно припремали, а током историје Олимпијаде већ је било одлагања Игара.

„Наша јасна препорука је да Олимпијске игре у Токију не би требало да се одрже све док ситуација с коронавирусом не буде под строгом међународном контролом“, наводи се у писму норвешког комитета.

Како наводи француски лист, норвешки аутори писма, поред тога, узнемирени су због ситуације с коронавирусом и јавним здрављем како у Норвешкој, тако и у свету. Они подсећају да су њиховој земљи сви спортски догађаји били забрањени због ширења епидемије. Такође, званични представник норвешког националног комитета нада се да ће МОК донети одлуку што пре, да би сви имали једнаке шансе да се припреме.

Истовремено, бразилски комитет, како наводи француски лист, предлаже одлагање Олимпијских игара за 2021. годину.

„Сан сваког спортисте је да се такмичи на Олимпијским играма у најбољим условима, а тренутно је јасно да одржавање Игара 2020. године неће омогућити остварење тог сна“, пише у званичној изјави председника бразилског Олимпијског комитета Паула Вандерлеја.

Вандерлеј је такође истакао да такав предлог не поткопава његово поверење у МОК. Према његовим речима, Међународни олимпијски комитет се и раније суочавао с проблемима. Игре су биле одложене 1916, 1940. и1944. године, а Олимпијаду су бојкотовали у Москви и Лос Анђелесу, међутим и тада је организација знала како да преброди те препреке.

„Томас Бах (председник МОК), који је освојио злато у Монтреалу 1976. године у потпуности нас може водити у овим тешким временима“, нагласио је Вандерлеј.

Како закључује француски лист, без обзира на многе позиве за одлагање овогодишње Олимпијаде, Међународни олимпијски комитет четири месеца до отварања Игара не сматра да је то неопходно.

Утицај пандемије коронавируса на Олимпијаду

Подсетимо, Грчка је 19.03. предала олимпијски пламен Организационом одбору XXXII Летњих олимпијских игара у Токију 2020. године, а церемонија је први пут  одржана „иза затворених врата“ – без гостију, без гледалаца и без новинара, због препорука власти да се не организују јавни догађаји како би се спречило ширење коронавируса КОВИД-19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest