ОО ДНП Беране: Неко мора да сноси одговорност

„ОО ДНП Беране неће ћутати на злоупотребе и позиваће на одговорност како би заштитили грађане Берана“

Како наводе у Општинском Одбору ДНП- Беране, рјешење је постојало и још увијек постоји. Да би се предуприједиле несагледиве посљедице, узроковане епидемијом вируса Ковид19, неопходно је да одлуке доносе компетентни људи.

Њихово саопштење преносимо у цјелости.

У саопштењу ОО ДНП од 6. априла, којим смо се обратили јавности, а прије свега државним званичницима, око пријеко неопходне помоћи угроженом становништву и привредницима којим је онемоугућен рад током примјене мјера уведених од стране НКТ-а, упутили смо апел надлежним институцијама да реагују.  Драго нам је да је макар дио мјера усвојен.

Желимо да укажемо на чињеницу да пакет мјера који је одобрен од стране Владе, иако користан, није ни изблиза онолики колики би требало да буде. Када узмемо у обзир да је забрана обаљања дјелатности за дио привредних субјеката почела још почетком матра, а за дио 18. марта, јасно је да ће привредници бити у финансијским проблемима за тај мјесец. Мјере помоћи које надлежни треба да спроведу за тај мјесец, јесу или ослобађање привредних субјеката дијела обавеза или новчана помоћ по запосленом у износу од по 100 евра.  

Немогуће је не осврнути се на подјелу помоћи пензионерима. Она је свакако добродошла, али исто тако и злоупотријебљена од стране ДПС-а. Прије свега, недопустиво је да се приликом посјете Предсједника државе Општој болници Беране, са њим у длегацији налазио и Министар одбране, који је уједно званични координатор за Беране на наредним изборима, за кога није и даље јасно у ком својству је био присутан.

Забрињавајући је и начин процјене категорије друштва која изискује помоћ. Уз дужно поштовање према пензионерима, бројној и рањивој категорији становништва, не можемо а да не примијетимо да пензионери, ипак, примају неке пензије. Такође, имамо одређени број пензионера који имају значајно веће пензије од просјечних плата. Јасно је да ти пензионери могу да се одрекну и прослиједе помоћ онима којима је потребнија. Међутим, у околностима када припадају најризичнијој групи по питању опасности од заразе, поред њихове добре воље, не можемо очекивати да се излажу додатном ризику. Питамо се шта је са онима који су и прије ових околнисти били на рубу егзистенције? Дакле, и овдје се показује неспособност у организацији надлежних институција.

Највећи прекршај је направљен довођењем „волонтера“ са стране, поред већ довољног броја волонтера које је организовала Општина Беране. Чак и да занемаримо чињеницу, препознату у намјери да се ситуација искористи у сврху предизборне кампање, не можемо а да не примјетимо потенцијални ризик којем су изложени грађани Берана доласком људи са простора са највећим бројем заражених особа. Ако се грађани доведу у опасност на овакав начин, легитимно је закључити да је у том случају боље не помагати.

Напомињемо да званично у Беранама није било особа заражрних вирусом, осим особа на лијечењу, које су из сусједних општина. У таквој ситуацији, са иоле здравог разума у организацији, било је једноставно блокирати на 28 дана сву комуникацију са осталим градовима који имају заражене и послије тог времена омогућити нормално функционисање. Исто важи и за остале градове који немају заражене и обољеле особе. Или нас неко лаже!

Плашимо се да ће са оваквим „способним“ кадровима и њиховим начином рада, КОВИД19 бити бијело перје у односу на то какве ће посљедице по друштво оставити све остало.

Због најновијих догађања појаве пацијента позитивног на вирус у Општој болници Беране, која је иначе званично одређена за COVID болницу сјевера Црне Горе, захтијевамо хитне званичне реакције. Тражимо одговоре на питања: Са којом примарном дијагнозом је примљен пацијент из Плава у ову установу? Колико дуго је пацијент хоспитализован прије откривања да је заражен?  Ко је донио одлуку о пријему пацијента?

Захтијевамо да сви одговорни сносе посљедице због непридржавања прописаних мјера, у складу са изјавом ВД Врховног Државног тужиоца да „свако ко изложи становништво ризику оболијевања од заразних болести кривично је одговоран и пријети му казна до 12 година затвора“.

ОО одбор ДНП Беране

One thought on “ОО ДНП Беране: Неко мора да сноси одговорност

  1. Одличан и свеобухватан текст. Указано је на на то да је низак ниво помоћи, да је заборављен март и да је за велики број дјелатности забрањен рад од стране министарства здравља.
    Велики број запослених, послодаваца и осталих грађана се налази у тешком положају. Поред проблема узрокованих вурусом, суочићемо се након тога, са економским проблемима и рецесијом. Што прије треба додијелити помоћ за запослене, као и грађанима, али гдје би били укључени локални волонтери о мјешовите комисије, да би се смањила сумња у злоупотребу. То је новац свих грађана и доста је више приче, као да неко тамо даје малтене своје паре.
    Добра је опаска да је задњи случај увоза вируса из Плава, неко је одговоран за то. Дај Боже да се задржи на овом случају овај вирус у Беранама. Треба указати на негативне појаве у виду селективности, радници Бемакса и слични могу једни преко другог у аутобусима, на градилиштима, а не могу правослани свештеници и вјерници уз мјере опреза да искажу своја вјерска убјеђења. Зашто се некажњено шири мржња према Српској Православној цркви и злоупотрбљава ситуација, а на другој страни се хапсе други за исказани став Како то да неко може да се окупља, а на другој страни се прогањају поштени момци?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest