Општина Будва тражи да се поништи јемство од 66 милиона

ЗАКЉУЧЕНО ПРИЈЕ 11 ГОДИНА
Општина Будва тражи да се поништи јемство од 66 милиона
Концерн WТЕ/ЕВН је напустио постројење за третман отпадних вода крајем јануара 2020, а на адресу Општине доставио и гаранцију која не постоји у архиви локалне управе, нити је на њу дата сагласност


Улаз у постројење које су Њемци напустили, Фото: Вук Лајовић

Општина Будва тражи од Привредног суда да прогласи ништавом јемство/гаранцију, коју је прије 11 година закључио тадашњи градоначелник Рајко Куљача са њемачком компанијом “WТЕ отпадне” воде, вриједну 66 милиона еура.

Како кључни доказ да се ради о ништавом правном послу, како је “Вијестима потврђено, на главној расправи пред подгопричким судом прошле седмице, правни заступник Општине Будва, адвокат Владан Бојић навео је да је ријеч о коруптивном послу, јер је законски заступник њемачке компаније признао пред Специјалним државним тужилаштвом да је учествовао у корупцији, давању мита од три милиона еура особама које су учествовале у закључењу уговора.

И док се пред Привредним судом води правна битка да се оспори сумњива ганарција за коју не постоји скупштинска одлука Будве, пред Арбитражним судом у Паризу, одјељењу у Франкфурту, “WТЕ Wассертецхник ГмбХ” из Есена, чија је ћерка фирма “WТЕ отпадне воде“ градила постројењење за третман отпадних вода у насељу Вјештице, покренула је поступак за наплату 64.592.738 еура по уговору о јемству који је закључен између те њемачка компаније и тадашњег градоначелника Куљаче, који је у међувремену преминуо.

Куљача је одмах након оптужби демантовао да је потписао спорну гаранцију и тада саопштио да ни на који начин није учествовао у њеном доношењу.

Бојић је Привредном суду доставио споразуме о признању кривице које су чланови будванске криминалне групе и представник њемачке компаније закључили са СДТ- ом, а потврдио Виши суд. Он је нагласио да није ријеч ни о каквој гаранцији, већ да је ријеч о Уговору о јемству.

За “WТЕ отпадне воде”, како је њихов правни заступник истакао на рочишту, оптужбе Општине нијесу утемељена, јер та фирма није закључила гаранцију, већ компанија WТЕ из Есена, па сматрају да је Привредни суд ненадлежан да одлучује, јер се на гаранцију примјењује њемачко право и надлежна је међународна арбитража са сједиштем у Франкфурту.

„Гаранција је закључена на законит начин“ тврде заступници WТЕ. Градоначелник Будве Марко Бато Царевић је још крајем фебрурара прошле године поднио Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву против некадашњег предсједника општине Рајка Куљаче и других особа, чији идентитете треба утврдити због потписивање сумњиве гаранције од 66 милиона еура њемачкој компанији WТЕ за постројење за третман отпадних вода. Царевић је од тима Миливоја Катнића тражио да се утврди ко су све особе које су са Куљачом договориле милионску гаранцију, не искључујући могућност да је имао помагаче и са државних, а не само локалних адреса.

Нјемачко аустријски концерн WТЕ/ЕВН је напустио постројење за третман отпадних вода крајем јануара 2020, два мјесеца прије протоколом предвиђеног рока, те активирао државну гаранцију Владе од 29,3 милиона еура, а на адресу Општине доставио и гаранцију од 66 милиона еура, која не постоји у архиви локалне управе, нити су на њу Скупштина општине, као ни Министарство финансија дали сагласност.

СДТ је одбацило кривичу пријаву против Куљаче због смрти.

Министарсртво финансија Владе Душка Марковића, преко Привредног суда уочи политичке смјене власти у Будви, крајем маја блокирало је рачун Општине Будва, доношењем привремене мјере забране располагања новцем, те да се обавеже локална управа да исплати 29,3 милиона еура исплаћене државне гаранције. Услиједила је насилна смјена власти у Будви, а и поред чињенице да је заступник Општине Владан Бојић још почетком јуна дао приговор, уз тврдњу да Привредни суд није био надлежан, тек након четири мјесеца суд признаје да је био ненадлежан да одлучује.

Бивши градоначелник Драган Краповић је у више наврата истицао да Привредни суд није био надлежан да донесе привремену мјеру и позивао предсједника суда Блажа Јованића да укине рјешење, оцјењујући поступак суда политички мотивисаним.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *