Орхан Памук под истрагом због наводног вређања Ататурка

Шведска академија која бира добитнике Нобелове награде за књижевност саопштила је данас да прати случај против турског нобеловца Орхана Памука, који је под истрагом због наводног вређања оснивача модерне Турске у свом најновијем роману.

Шведска академија је у кратком саопштењу изразила очекивање да ће Турска поштовати своје међународне обавезе и потврдила да прати „третман’” који у Турској има Памук, добитник Нобелове награде за књижевност 2006. године, пренео је АП.

Турске власти покренуле су истрагу против Орхана Памука раније ове године након што је један адвокат из Измира у западној Турској оптужио писца да је у свом најновијем роману „Ноћи куге” увредио оснивача модерне Турске Мустафу Кемала Ататурка, а што је у супротности са законима који штите сећање на оца Турске нације.

Истрага је првобитно резултирала одлуком да се не покреће кривични поступак, али је адвокат уложио жалбу на ту одлуку и истрага је поново отворена.

Орхан Памук и његова издавачка компанија Јапи Креди Јаинцилик демантовали су да се у роману вређа Мустафа Кемал Ататурк, преноси Танјуг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest