Отац Гојко поручио директору полиције: Не пристајемо на мржњу и сукобе на које нас наводите

Отац Гојко Перовић

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић поручио је директору Управе полиције Веселину Вељовићу да није његово да са те позиције коментарише и политички квалификује било који јавни скуп и Српску православну цркву јер му то „стриктно закон забрањује“.

„Веселин Вељовић је данас кренуо да прича како се црква како је православље наводно угрожено и како смо ми четници, партизани и не знам шта све. Није православље наводно угрожено него је његова прича наводна која нас наводи на мржњу и сукобе на које ми не пристајемо“, рекао је Перовић, обраћајући се грађанима испред Цркве Свете Петке у Пљевљима, након завршене литије.

Епископски савет СПЦ у Црној Гори

Он је реаговао на изјаву Вељовића да су „наводна одбрана угроженог православља, насртаји на уставно уређење Црне Горе као грађанске државе, повампирење четништва, снажење десничарских покрета озбиљна безбедносна претња региону“.

Отац Гојко Перовић упутио је поруку и црногорским властима.

„Поручујем представницима власти ово држве који су данас нашли да кажу да ми као Црква нападамо државу. Ако неко напада ову државу онда је то на првом месту онај који не поштује Устав ове земље. Председник Црне Горе Мило Ђукановић напада државу јер крши Устав који каже да су Држава и Црква одвојене, а он навалио да прави цркву као председник државе. Крши устав премијер Душко Марковић када нуди да замрзне примену Закона. То тако лепо звучи али то није уписано ни у један пропис ове земље. Немој да нам нудиш премијеру оно што добро знаш да не може да функционише…“, рекао је Перовић, преносе „Вијести“.

Отац Гојко је, такође, позвао надлежне у држави да кажу због чега су одлучили да протерају пљеваљског свештеника Сашу Јањића из Црне Горе.

 Отац Гојко Перовић

„Из насељеног места се прогони неко ко учини нешто неморално, нешто што не приличи људима, неко ко се бави првљавим пословима, тај се прогања па се питамо зашто прогањају оца Сашу Јањића за она крштења или благосиљане славске колаче или за оно што је опојао покојнике у Пљевљима или за она венчања која је обавио“, рекао је отац Гојко.

„Ја ћу вам рећи да је на оца Сашу пао терет тога што неће митрополит Амфилохије, епископи Атанасије и Јоаникије да пођу на шалтер и да пријаве СПЦ као да постоји од јутрос. Можемо да се евидентирамо, али да нас региструју као да смо тек данас настали на то понижење не пристајемо и то је она тачка овога закона која овај закон чини антиуставним и дискриминаторским и ми нећемо пристати да се такав закон примењује док смо ми живи и док смо грађани Црне Горе. Да преговарамо хоћемо. Око чега ћемо да преговарамо, око начина нека смисле како да кажу извините погрешили смо, направили смо закон кога нема у Европи и на свету тај Закон не може да се примењује. Тај закон половину грађана ове државе ставља у други ред и хоћемо да направимо бољи закон. Нека се договоре како ће то да кажу. Нудимо им бочна, средња и задња врата нека виде куда ће да изађу из просторије у коју су сами увалили“, истакао је отац Гојко Перовић.

Извор: Спутњик

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest