Отац Гојко за Спутњик: Литије се у недељу настављају, понуда власти неодржива!

Отац Гојко Перовић

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић каже да је понуда Владе Црне Горе Митрополији да се примена Закона о слободи вероисповести обустави неискрена и неодржива и да ће литије бити настављене.

Он је, коментаришући изјаву црногорског премијера Душка Марковића о томе шта је нуђено СПЦ, рекао  за Спутњик да je боље да Марковић није ни помињао тај разговор, јер је понуда коју су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић изнели представницима Митрополије црногорско-приморске „неискрена и неодржива„.

„Састанак о коме је данас говорио Марковић је протекао је у атмосфери која је била непримерена и црква управо због тога није хтела да излази у јавност са детаљима састанка и због саме теме разговора“, рекао је Перовић, додајући да је оно о чему је Марковић говорио било тек  „на репу разговора“.

Отац Гојко је прецизирао да је на састанку одржаном пре неколико дана власт понудила цркви да се примена закона одложи док се о њему не изјасни Уставни суд Црне Горе и Суд у Стразбуру. 

„Марковић би морао да зна Уставни суд нема никакав рок за одлучивање, да извршна власт не може помињати евентуалну одлуку Уставног суда као елемент неких договора јер је судска власт ваљда одвојена и не може да ради под притиском ни под диктатом никога. Ту имамо неизвесну правну ситуацију. А кад је у питању Суд у Стразбуру, он одлучује само кад закон крене у примену тако да је та понуда контрадикторна“, нагласио је отац Гојко.

Такође је навео да је злоупотреба и дезинформације јавности када се каже да је црква најавом литија угрозила преговоре.

„Преговори су угрожени самим тим што Влада већ примењује овај закон“, поручио је отац Гојко.

На питање како ће литије у недељу бити организоване, он је казао да пошто су литије израз грађанског права на манифестацију мишљења и права на верско окупљање, оне би у једној нормалној држави требало да се одвијају неометано.

„Што се тиче пријава, конкретно за ову недељу, многе литије нису благовремено пријављене и требало је по процедури да се то уради још у уторак. Али то ништа не мења. Ми ћемо тамо где литије нису пријављене и одобрене одржати молебане при храмовима“, рекао је Перовић и додао да „није битна толико форма колико то да је народ поново на окупу и да смо сви заједно у молитви“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest