Овакав приступ код организације литија не иде у прилог очувању здравља грађана

Да ли је Нухоџић мислио на литије у Рожајама и Улцињу

„Црна Гора је држава у којој је закон једнак за све и у којој су сви једнаки пред законом. Безбједност и сигурност грађана није угрожена. Одлучни смо да ту законску обавезу бескомпромисно испуњавамо“, казао је министар

фото: влада Црне Горе


Црна Гора ће дјеловањем институција снажно и одлучно спријечити сваки покушај насиља, а улога Управе полиције је да осигура јавни ред и мир, поручио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић поводом актуелних дешавања у Будви.

Нухоџић је казао да поруке које се шаљу са литија у организацији Митрополије црногорско-приморске често не доприносе ширењу духа мира и толеранције, те да се вјерници позивају да се окупљају упркос препорукама здравствених органа.

„Ових дана смо свједоци немилих сцена које не служе на част ни традицији Црне Горе, нити њеном међународном угледу. Вјерујем да не постоји ниједно политичко питање које се не може ријешити на цивилизован начин. Уосталом, на прагу смо нових избора, па ће о свему суд дати они који су најмјеродавнији – наши грађани. Правила демократије и избора су јасна: ријеч је о утакмици у којој не можемо сви побиједити, али сви, као одговорни људи, морамо поштовати та правила и став већине. Мржња и екстремизам ниједне врсте не може никоме донијети добро. Макар смо ми на овим просторима добро искусили куда воде мрачни путеви националистичких идеологија“, саопштио је Нухоџић.

Он је позвао све актере да „дјелују у правцу одлучног смиривања тензија“.

„Подсјећам све да Црна Гора има своје институције, своје законске прописе који се не морају свима допадати, али нас морају све једнако обавезивати. Докажимо да смо спремни несугласице рјешавати демократски, поштујући институције. И овом приликом јасно поручујем да ће Црна Гора дјеловањем институција снажно и одлучно спријечити сваки покушај насиља. Улога Управе полиције је да осигура јавни ред и мир. Уважимо њихову функцију и законом дефинисане надлежности. Уставом загарантована људска права свих грађана не смију бити угрожена од стране неодговорних појединаца и група. Присјетимо се и у овим тренуцима темељних вриједности наше заједничке државе Црне Горе, њеног мултиетничког бића и толеранције“, казао је Нухоџић.

Он је казао да је већ данас нарушен резултат који је Црну Гору довео у ред земаља које су се најуспјешније бориле са коронавирусом, а да посебну одговорност носе организатори јавних скупова на којима се „очигледно не поштују мјере које доноси струка“.

„Овакав приступ код организације литија не иде у прилог нити очувању здравља грађана, нити афирмисању вјерских постулата – да су живот и здравље сваког човјека на првом мјесту. Како објаснити другачије позиве вјерницима да се окупљају без обзира на препоруке здравствених органа, угрожавају себе и друге. Ти позиви не представљају исказ одговорности. С друге стране, поруке које се шаљу с тих скупова често не доприносе ширењу духа мира и толеранције. Напротив! При том, заборавља се на грађански концепт мултикултурне Црне Горе и карактер секуларне државе. Све то може бити пут унатраг. Стога, апелујем да и јавни дискурс свих субјеката у друштву томе треба прилагодити, без оштрих ријечи и позива на сукобе. Важно је да се и поједини медији не руководе дезинформацијама и пропагандистичким текстовима. Ријечју, сви морамо бити свјесни своје одговорности“, рекао је Нухоџић.

Када су у питању јавна окупљања, припадници полиције су опет, како је рекао, пред сложеним искушењима.

„Није природно ствари постављати тако да се они који чувају ред и мир позивају да га нарушавају. Не само што се то неће догодити, него и зато што Црна Гора има изграђене институције које поступају у складу са законом. При чему, напомињем, да нема нити ће бити селективне примјене закона. Црна Гора је држава у којој је закон једнак за све и у којој су сви једнаки пред законом. Безбједност и сигурност грађана није угрожена. Одлучни смо да ту законску обавезу бескомпромисно испуњавамо“, казао је Нухоџић.

Напади на полицијске службенике

„Коначно, морам се осврнути, не само као старјешина ресора који се бави унутрашњим пословима, него као човјек који поштује сваку професију, на све учесталије вријеђање и омаловажавање полиције. Жалосно је да то потиче чак и од стране појединих свештених лица и политичких субјеката. Тиме се вријеђа част не само њихова лична и професионална, него и породична, будући да су то људи који својим послом воде рачуна о егзистенцији својих најближих. То је увреда и за државу која мукотрпно ствара услове за изградњу институција, па и за генерације оних који су у тој служби провели радни вијек. Но, држање наших полицајаца је достојанствено и одговорно. За поштовање је такав њихов људски и професионалан приступ. Једнако тако, нећемо дозволити дискредитовање полицијске професије, оних људи који бране поредак често ризикујући своје животе. А сви они полицијски службеници који се не буду понашали у складу са полицијском етиком, биће санкционисани кроз одговарајуће процедуре“, закључио је Нухоџић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest