PALA IZRAELSKA VLADA: Netanjahu raspustio ratni kabinet

Foto: Jutjub printskrin/Guardian News

Izraelski zvaničnik je izjavio da je premijer Benjamin Netanjahu raspustio šestočlanu ratnu vladu, što je, kako navodi Rojters, bio i očekivan potez nakon odlaska centrističkog bivšeg generala Benija Gantza iz vlade.

Očekuje se da će Netanjahu sada održati konsultacije o ratu u Gazi s malom grupom ministara, uključujući ministra odbrane Joava Gallanta i ministra za strateška pitanja Rona Dermera koji su bili u ratnom kabinetu.

Premijer se suočavao sa zahtjevima desničarskih partnera u koaliciji, ministra finansija Bezalela Smotriha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira, da budu uključeni u ratnu vladu, što je potez koji bi pojačao napetosti s međunarodnim partnerima, uključujući SAD.

Forum je formiran nakon što se Gantz pridružio Netanjahu u vladi nacionalnog jedinstva na početku rata u oktobru, a uključivao je i Gantzovog partnera Gadija Eisenkota i Arjeha Derija, šefa vjerske stranke Shas, kao posmatrače.

Gantz i Eisenkot su obojica napustili vladu prošle sedmice zbog, kako su rekli, Netanjahuovog neuspjeha da formira strategiju za rat u Gazi.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest