Палмер: Очекујемо да у кључним министарствима буду људи посвећени испуњавању НАТО обавеза

О ФОРМИРАЊУ НОВЕ ВЛАДЕ
Палмер: Очекујемо да у кључним министарствима буду људи посвећени испуњавању НАТО обавеза
„Наше партнерство је са Црном Гором, а не са неком одређеном политичком странком или лидером“


Сједињене Америчке Државе очекују да у кључним министарствима у новој црногорској влади буду људи људи који ће осигурати да Црна Гора испуњава обавезе које произилазе из чланства у НАТО-у, поручио је у интервјуу за Глас Америке замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер. Нагласио је и да ће Вашингтон помно пратити потезе будуће владе.​

Глас Америке: Црна Гора је у процесу формирања нове владе. Шта Сједињене Државе очекују од новог кабинета и премијера?

Палмер: “Нагласио бих да од наредне владе очекујемо исто што и од било које владе у Црној Гори – да остане посвећена европском путу, да испуњава своје обавезе као чланица НАТО-а, да добро и блиско сарађује са Сједињеним Државама у давању подршке просперитетној и стабилној будућности, да буде посвећена реформама које су неопходне за напредак ка чланству у Европској Унији. То је оно што очекујемо од наредне црногорске владе и што смо очекивали и од претходне”.

Глас Америке: Да ли Сједињене Државе имају било какву улогу или став о персоналним решењима и члановима нове владе? Демократски фронт упутио је писмо америчкој амбасадорки у Црној Гори у којем у суштини тврди да је мандатар за састав нове владе под притиском страних дипломата да лидерима те коалиције не да мјеста у кабинету.

Палмер: “Наше партнерство је са Црном Гором, а не са неком одређеном политичком странком или лидером. То нема везе са појединцима. Међутим, очекујемо и надамо се да ће на положајима у наредној влади Црне Горе бити људи с којима можемо да радимо, који су посвећени будућности о којој сам већ говорио. Лјуди који разумију које су одговорности и обавезе чланства у НАТО алијанси и кандидата за чланство у Европској унији. Због тога се надамо да ће у кључним министарствима у наредној влади бити људи који могу да нам буду добри партнери у тим напорима. Томе се надамо и то очекујемо од наредне владе.”

Глас Америке: Да ли сматрате да лидери Демократског фронта могу бити ти партнери? Да ли се Вашингтон противи да они буду у новој влади?

Палмер: “Није мој посао да бирам или идентификујем појединце за одређене обавезе. Али желим да нагласим да је важно да у кључним министарствима буди људи који су спремни не само да буду партнери Сједињених Држава, већ и европских савезника у залагању за позитивну и европску будућност и да осигурају да Црна Гора испуњава своје обавезе као чланица НАТО-а. Сједињене Државе су посвећене одбрани Црне Горе. Посвећени смо да се боримо у одбрану Црне Горе. Црна Гора је посвећена одбрани Сједињених Држава и других чланица Алијансе. То је озбиљна одговорност. То је обавеза коју смо преузели слободно и којој смо и даље посвећени. Потребни су нам снажни партнери у Црној Гори који такође разумију значај те обавезе”.

Глас Америке: Да ли сте забринути у погледу прозападне будућности Црне Горе имајући у виду да су у новој парламентарној већини и странке које су против чланства у НАТО-у, које се залажу за снажније везе са Путиновом Русијом и јавно су се противили западним санкцијама против Москве које је претходна влада подржала?

Палмер: “У Црној Гори постоји снажна подршка западној оријентацији земље. Црногорска јавност подржава европску будућност и НАТО. То је темељ на којем би жељели да даље градимо. Увјерен сам да су односи САД и Црне Горе снажни и чврсти и да има много потенцијала за даљи развој, да ће Црна Гора остати посвећена европском путу. Која год влада буде резултат овог процеса, надам се да ће потврдити спремност да спроводи реформе које су неопходне за напредак ка чланству у Европској унији. То је наша визија будућности Црне Горе. То је визија коју има и црногорски народ и надам се и очекујем да ће је дијелити и наредна влада”.

Глас Америке: Како коментаришете улогу Српске православне цркве у предизборној кампањи и у формирању владе?

Палмер: “Лјуди у Црној Гори имају свако право да очекују да ће представници оних институција којима је кроз демократски процес повјерена одговорност да формирају владу, а затим и да управљају, бити они који ће водити тај процес. Црна Гора је одржала демократске изборе који су били фер и слободни. И изабрала је политичке лидере да заступају интересе црногорске јавности у владиним институцијама.

То је парламентарна демократија. Због тога би текући процес преговора требало да воде лидери политичких партија којима је јавност повјерила ту одговорност. Да ли то значи да црква нема право да изрази своје мишљење? Има свако право на то, као што право има цивилно друштво и друге институције и појединци у Црној Гори. Међутим, крајња одговорност за формирање владе имају политички лидери којима је то повјерено”.

Глас Америке: Шта би, по вашем мишљењу, будућа влада требало да промијени или уради другачије у односу на претходну?

Палмер: “Мислим да свакако има простора да се уради више по питању реформи. И током протеклих година смо указивали на области у којима Црна Гора заостаје, нарочито када је ријеч о медијским слободама, борби против корупције и о владавини права. То су кључне области, које су важне за чланице НАТО који није само савез заснован на интересима, већ и принципима. И наравно, кључне су за чланство у Европској унији. Наша визија европске Црне Горе, у потпуности интегрисане у породицу европских земаља, захтијева напредак у спровођењу тих реформи. И која год влада буде резултат овог процеса, може да сматра Сједињене Државе партнером у тим напорима.”

Глас Америке: Мањинске националне партије нису спремне да буду дио нове владе. Шта је ваша порука њима и новој већини?

Палмер: “Наша порука представницима различитих етничких заједница у Црној Гори је да црногорско искуство доживљавамо као успјешну, мултиетничку демократију. И то поштујемо и сматрамо да то може да буде модел за регион. И желимо да држимо канале комуникације отвореним, не само са владом већ и са представницима етничких заједница у Црној Гори. Често путујем у Црну Гору, имамо наравно и амбасадора у Подгорици, имамо добре односе са представницима разних етничких група. И желимо да одржавамо те односе, даље их развијамо и јачамо и посвећени смо одржавању мултиетничког карактера црногорске демократије”.

Глас Америке: Да ли партнерство Америке и Црне Горе може да буде ојачано са новом владом у Подгорици и да ли ће предстојећи амерички избори имати било каквог утицаја на билатералне односе двије земље?

Палмер: “Америчка посвећеност Западном Балкану и партнерству са Црном Гором је конзистентна од администрације до администрације. Без обзира на то шта ће се догодити у Сједињеним Државама 3. новембра (дан избора), и даље ћемо бити посвећени том односу. Остаће наша визија европске Црне Горе и обећање црногорском народу да може да се ослони на пријатељство, подршку и партнерство са Сједињеним Државама. Вјерујем да интереси Сједињених Држава превазилазе америчку и црногорску политику и водиће нас на путу напријед ка светлијој, просперитетнијој, стабилнијој и европској будућности за регион и Црну Гору”.

Глас Америке: “Да ли ћете помно пратити будуће потезе владе?”.

Палмер: “Наравно. Ријеч је о важном партнерству за нас. Остаћемо активни у региону и у Црној Гори. Остаћемо ангажовани, не само са политичком класом, већ и са представницима ширег дијела црногорског друштва. Остаћемо ангажовани са медијима, цивилним друштвом, црквом, представницима пословне заједнице. То су све дјелови Црне Горе који, према мишљењу САД, треба да доприносе широј слици и будућности у погледу које смо сви сагласни.”

Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest