Panaotović: Rezolucija o Jasenovcu ne bi oprala sramotu koja je načinjena glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici

Foto: Jutjub printskrin/ KCNS

Reakcija Milana Kneževića i DNP-a nakon odluke premijera Crne Gore Milojka Spajića da glasa za Rezoluciju o Srebrenici u UN, za koju švajcarski, njemački i hrvatski mediji pišu da je doživjela neuspeh i da predstavlja diplomatsku blamažu pokretača inicijative, očekivana je, razumljiva i politički racionalna, izjavio je politički analitičar Bojan Panaotović.

„Zahtjev, to jest ultimatum DNP-a da se do kraja juna donese Rezolucija o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore ili će rečena partija napustiti parlamentarnu većinu i odustati od učešća u rekonstrukciji Vlade, pravovremen je potez, kao i jedina opcija koja sprečava da se političko klatno u Crnoj Gori vrati u potpunosti na stranu na kojoj se nalaze vrijednosti, ideologija i politička praksa DPS-a i njemu srodnih snaga“, rekao je Panaotović.

Jer, kako je dodao, „valja postaviti pitanje kakva vajda za srpski narod i sve građane Crne Gore koji se zalažu za poboljšanje odnosa sa Srbijom ukoliko se vodi politika identična onoj prije 2020. godine“.

„Otuda pomenuta Rezolucija o Jasenovcu ne bi, naravno, oprala sramotu i štetu koje su načinjene glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici, ali bi donekle ublažila opravdani bijes i revolt građana Crne Gore koji su bili protiv ovakve odluke, a sigurno ih je oko 60%. Izglasavanjem Rezolucije o Jasenovcu doprinijelo bi se konsolidaciji odnosa sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje s pravom glasanje crnogorske delegacije u UN doživljavaju kao nož zabijen u sopstvena leđa“, kazao je Panaotović.

Ipak, prema njegovim riječima, „da bi pritisak na PES i Spajića bio djelotvoran, pravovremen i efikasan, Kneževićevom insistiranju da se Rezolucija o Jasenovcu izglasa trebalo bi da se priključi i predsjednik Skupštine Andrija Mandić i njegov NSD“.

„Ne zaboravimo da u zbiru DNP i NSD imaju 13 poslanika, i da bez njihove podrške Spajić mora u aranžmane sa bivšim režimom, koji su veoma politički klizavi i problematični, te ga mogu politički skupo koštati. Naglasimo da Knežević nije bio zlonamjeran i ishitren, jer u svojoj odluci o suspenziji podrške Vladi insistira da Eezolucija o Jasenovcu bude donijeta do kraja juna, dakle moguće je istom ne naštetiti famoznom IBAR-u“, naveo je Panaotović, pa dodao:

„Tim prije, NSD treba da rezolutno podrži Kneževića, kako PES pod licemjernim pritiskom Hrvatske eventualno ne bi popustio i povukao svoju podršku za rečenu Rezoluciju“, rekao je Panaotović.

On je dodao i da „valja biti pošten pa naglasiti da jedan dio Kneževićevih zahtjeva ne zavisi ni od PES-a, ni od parlamentarne većine, već da isti zavise od dvotrećinske podrške u Skupštini, a po sredi su pitanja vezana za srpski jezik , trobojku i tako dalje“.

„Tim pitanjima nije ni moguće ni realno ucijenjivati PES, što ne znači da ne treba insistirati na pokretanju procedura da se najnormalnija i najprirodnija stvar ustanovi, a to je recimo da srpski jezik, kojim govori 52% stanovništva, adekvatno bude ustavno i zakonski tretiran. Donošenje Rezolucije o Jasenovcu pomoglo čak i samom PES-u da konsoliduje sopstveno biračko tijelo, jer 90% njihovih birača ne podržava glasanje o UN kakvom smo bili svjedoci“, zaključio je Panaotović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest