Пандора папири: Посао Блажа Ђукановића финансирала фирма без запослених “тешка” 439,5 милиона долара

Вријеме читања 4 минута

Британска компанија Deltagrip Trading LLP, која је финансирала фирму DGT Energy LLP – Блажа Ђукановића, сина предсједника државе Мила Ђукановића, пријавила је у марту ове године да је имала обрт од 439,5 милиона долара. То показује финансијска документација до које је дошла Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА.

Обрт компаније Deltagrip Trading LLP, која је регистрована у Лондону – за трговину нафтом, годинама је увећаван до 2020. године. У извјештају из марта ове године пише да се 100 одсто пријављеног обрта може приписати географским тржиштима изван Уједињеног Краљевства (УК) Велике Британије и Сјеверне Ирске.

Финансијски извјештај компаније Делтагрип Традинг ЛЛП Фото: ЛУПА

Крајњи власници компаније Deltagrip Trading LLP, кроз офшор компаније са Британских Дјевичанских острва Artemis Ventures International Limited и Laymarsh Investments Limited, су хрватски консултанти за нафту и гас Ведран Перше и Јасминко Умићевић – открила је раније Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС).

У обртним средствима фирме Deltagrip Trading LLP евидентирано је да се 56.628.000 долара односи на дужнике, а 1.023.000 долара на улагања у обртна средства, као и 8.127.000 долара на стање у банкама и готовини. Интересантно је да у финансијском извјештају компаније наведено да нема запослених.

Документ који доказује да компанија Deltagrip Trading LLP није имала запослених   фото: ЛУПА

У извјештају се у посебном дијелу о дужницима појашњава да се 10.132.000 долара односи на дугове који доспијевају након више од годину дана, а 42.889.000 долара на трговинске дужнике. Представници фирме Deltagrip Trading LLP пријавили су да имају и повјериоце. Ту је евидентиран износ од 43.254.000 долара који се односи на трговинске повјериоце, чији износи се реализују током једне године.

У дијелу финансијска средства евидентирано је да се износ од 57.651.000 долара односи на финансијску имовину, која је дужнички инструмент мјерен по амортизованој вриједности. У посљедњем финансијском извјештају, који је достављен надлежнима у Лондону, није прецизирано која правна и физичка лица су повјериоци а која дужници компаније Deltagrip Trading LLP.

Позајмице…

Офшор фирма Victoria Bridge Finance са Британских Дјевичанских острва, чији је власник Блажо Ђукановић, заједно са Arcola International Ltd такође са Британских дјевичанских острва, у Лондону је 28. јуна 2012. године основала DGT Energy LLP. Компанија DGT Energy у периоду од 28. Јуна 2012. године до 30. јуна 2013. године позајмила је око 52 хиљаде фунти од Deltagrip Trading LLP, у различитим валутама, америчким доларима, фунтама и швајцарским францима, са просјечном каматном стопом од четири одсто, може се видјети у финансијској документацији.

У истом временском периоду, 46 хиљада фунти DGT Energy LLP позајмила је свом оснивачу, Victoria Bridge Finance LTD, чији скривени власник је син предсједника државе Мила Ђукановића, по каматној стопи од два одсто.

“Пандора папири”                                                                                                                                                   Фото: ОЦЦРП

У 2014. години DGT повећала је свој дуг према фирми Deltagrip Trading LLP на око 68 хиљада фунти, а Блажовој компанији је дата додатна позајмица, која је те године укупно износила око 60 хиљада фунти. Victoria Bridge Finance LTD је својој ћерки компанији из Лондона средином 2016. године дуговала преко 108 хиљада фунти, односно те године око 132.500 евра. Крајем марта 2019. године, DGT Energy LLP поднијела је свој посљедњи финансијски извјештај у којем се може видјети да није платила своје дугове, нити је наплатила своја потраживања. У фебруару 2020. године покренута је се добровољна ликвидација фирме и она је престала да постоји 22. септембра исте године.

Блажо Ђукановић и Ведран Перше у одговорима на питања МАНС-а и ИЦИЈ-а потврдили су раније да је комплетан дуг Victoria Bridge Finance LTD је отписан. Истраживачки портал ЛУПА покушао је да добије одговор од сина предсједника државе, између осталог и на питање – Да ли је компанија Deltagrip Trading LLP из Лондона, која је имала обрт од преко 439,5 милиона долара, пребацивала новац још неким иностраним компанијама које се повезују са породицом Ђукановић, међутим одговор није стигао до објаве истраживања.

Аутор: Владимир Оташевић/ЛУПА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest