Патријарх српски Порфирије са кошаркашима и кошаркашицама Црвене Звезде: Побиједимо гордост и сујету

Како је истакао, у међусобној слози, удружених талената и удружених снага и капацитета, неће нам бити проблем да волимо, да поштујемо, да препознајемо и слогу других, а кад тако чинимо, онда ћемо бити на путу слоге свих људи

Фото: СПЦ

Патријарх српски Порфирије примио је у Патријаршији у Београду чланове женског и мушког Кошаркашког клуба Црвена Звезда са стручним тимовима.

„Ја спорт видим као духовну дисциплину. Спорт јесте благословено надметање у ономе што свако најбоље може да да од себе, па тако и када се деси да изгубимо то треба да буде само позив на још већи труд, на још већи напор, са циљем да будемо још бољи, да стичемо врлину. Врлином препознајемо, ми то кажемо Јеванђељем, наше ближње, оне са којима се такмичимо, коју су били успјешнији од нас и којима са љубављу честитамо. Онда је то добитак за све, добитак за спорт, добитак за све људе, јер заиста јесмо сви ближњи“ поручио је патријарх Порфирије.

Истакао је да је свакако увијек већа радост када смо побједници, али и у таквим тренуцима имамо опет позив на духовни подвиг, а то је покушај да у себи спутамо оно што је заправо највећи непријатељ свакога човјека у животу на свим пољима, а то се језиком Цркве, духовним језиком, зове гордост, сујета.

Фото: СПЦ

„Ако смо и побједници и најбољи у свему, а то производи сујету и гордост, онда смо заправо већ у старту губитници и све оно што смо добили постаје контрапродуктивно. Радујемо се и молимо се Богу да будемо побједници свако у свом животу управо против сујете, против гордости, јер кад се трудимо да његујемо врлину, да и у спорту да његујемо љубав, увијек смо побједници“ поручио је патријарх.

Како је истакао, у међусобној слози, удружених талената и удружених снага и капацитета, неће нам бити проблем да волимо, да поштујемо, да препознајемо и слогу других, а кад тако чинимо, онда ћемо бити на путу слоге свих људи.

„Тада спорт постаје најбољи представник онога што ми јесмо, постаје, како се то данас каже, један од добрих и често и најбољих амбасадора српског друштва, српске државе, српске културе, српске историје, постаје један чврст камичак за добар пут у будућност“ рекао је он.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest