Павићевић: Након локалних избора у Никшићу и Херцег Новом могућа реконструкција владе

Иницирањем предлога да се одложи расправа о овим законодавним пројектима премијер Кривокапић је направио потез којим урушава сопствени политички ауторитет и даље слаби политички ауторитет Владе чији је предсједник”, каже Павићевић

Владимир Павићевић

Директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић у разговору за Дневне новине каже да је мало званичника који су успјели за кратко вријеме да прођу од велике славе до потпуног урушавања ауторитета.

На питање да ли су разлике због тужилачких закона и директора полиције толике да може доћи до пада Владе, Павићевић каже да је одустајање од измјена тужилачких закона и њиховог усвајања била грешка.

“Ко год је пажљивије читао ове текстове, могао је да уочи да су писани прецизним правничким језиком и да се садржински уклапају у европске стандарде права када говоримо о регулисању ове материје. Усвајање ових закона створило би претпоставке за снажну борбу против организованог криминала и корупције, а то би требало да је и циљ Кривокапићеве владе. Иницирањем предлога да се одложи расправа о овим законодавним пројектима премијер Кривокапић је направио потез којим урушава сопствени политички ауторитет и даље слаби политички ауторитет Владе чији је предсједник”, каже Павићевић.

Говорећи о локалним изборима у Никшићу директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије истиче њихов огроман значај.

“То су први избори који се у Црној Гори организују након парламентарних избора прошле године на којима је развлашћен ДПС Мила Ђукановића. Колико видим из досадашњих истраживања, главни фаворит на изборима у Никшићу је коалиција ‘За будућност Никшића’, потом ће на другом мјесту по оствареним гласовима бити листа око ДПС-а. Имаћемо тенденцију даљег раста коалиције око ДФ-а и даље слабљење коалиције око ДПС-а. То је и природни процес с обзиром на резултате парламентарних избора прошле године”, тврди Павићевић.

Он наглашава да је могуће да дође, ако не до пада, онда до реконструкције Владе Здравка Кривокапића, након никшићких избора, али и ванредних избора.

“Могуће је и да, уколико након никшићких избора не буде реконструкције имамо ванредне парламентарне изборе након мајских избора у Херцег Новом. Мислим да су премијеру Кривокапићу избори у Никшићу већ сада озбиљна опомена. Његов тим ‘Не дамо Никшић’ је у једном моменту постао свјестан фијаска који би та листа у Никшићу доживјела у случају самосталног наступа. Грађани Никшића су га опоменули да неће подржавати покушаје странчарења и мрвљења опозиционих политичких формација. Необично је да један политичар за кратко вријеме пређе пут од највеће славе до великог осипања његовог ауторитета. Управо то је случај са господином Кривокапићем”, закључује Павићевић.

One thought on “Павићевић: Након локалних избора у Никшићу и Херцег Новом могућа реконструкција владе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *