PESKOV: Sporazum o crnomorskom žitu danas prestaje da važi, Rusija će se vratiti dogovoru kada budu ispunjeni uslovi

Foto: Jutjub printskrin/ BBC News

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov kazao je da Sporazum o crnomorskom žitu danas prestaje da važi, a da će se Rusija vratiti dogovoru kada budu ispunjeni uslovi.

Podsjećamo, posljednji brod je napustio Ukrajinu prema dogovoru postignutom u nedjelju. Ruska specijalna vojna operacija u februaru 2022. i blokada ukrajinskih crnomorskih luka doveli su do skoka globalnih cijena žitarica. Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.

Gotovo 33 miliona metričkih tona kukuruza, pšenice i drugih žitarica Ukrajina je izvezla u okviru tog aranžmana.

Rusija je ranije zaprijetila da će napustiti pakt, jer navodi da njeni zahtjevi za poboljšanjem vlastitog izvoza žitarica i đubriva nisu ispunjeni.

Rusija se, takođe, žalila da u siromašne zemlje nije stiglo dovoljno žita, prenosi „Avaz“. Ujedinjene nacije tvrde da je aranžman bio od koristi tim državama, jer je pomogao u snižavanju cijena hrane za više od 20 odsto na globalnom nivou.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da je Rusija već započela razgovore s Turskom o planu da osigura da ruska pšenica – koja je možda prerađena u Turskoj – stigne u zemlje kojima je potrebna bez obzira na sudbinu sporazuma o crnomorskoj žitnoj inicijativi.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest