Пешукић: Проговорићу о свему о чему се у Црној Гори деценијама ћутало

Никшићанка којој се суди због крађе накита из куће једног од власника Прве банке, оптужила правосудне органе да не поступају по Кривичном законику

Никшићанки Ани Пешукић која је оптужена за крађу вриједних ствари из куће Аца Ђукановића продужена је мјера надзора годину и по након што је признала кривицу.

Њу тужилаштво терети да је из куће једног од власника Прве банке украла количину злата, накита, златника, ручних сатова од злата… вриједности 331.500.27 еура.

Она је годинама радила као васпитачица у кући Ђукановића.

Пешукић оптужује правосудне органе да поступају по “законику Аца Ђукановића, а не Кривичном законику” и у изјави за “Вијести” најављује да ће “проговорити о свему о чему се у Црној Гори деценијама ћутало”.

”Специјално вијеће Вишег суда поново ми је продужило мјеру забране напуштања главног града. То је још један примјер апсурдне примјене Ацовог законика, који важи и даље, иако је он утекао из државе”, казала је она. Поједини медији су раније објавили да се Ђукановић налази већ дуже вријеме у Луксембургу.

Пешукићева је питала и како треба тумачити ту правну норму која се на њу примјењује иако јој нијесу одузете путне исправе.

”Специјалном полицијском одјеељењу јављам се сваких седам дана, иако сам признала кривично дјело и немам намјеру да бјежим ниђе, јер за разлику од мог дугогодишњег послодавца имам куражи. Ипак, ако се прогон по Ацовом законику настави, проговорићу тако како Црна Гора још није чула, нити тужилаштво. Наравно, нећу то рећи пред главним специјалним тужиоцем Миливојем Катнићем”, казала је она.

Пешукићева је рекла да сматра да јавност лако може закључити да за њу важе специјална правила, јер у случајевима које је водило Специјално државно тужилаштво, “попут оних против Светозара и Милоша Маровића, или бившег директора Управе за некретнине Драгана Ковачевића” нису изрицане мјере наџора које важе за њу.

”А сви они су, по тврдњама СДТ-а оштетили државни, не Ацов кућни буџет. То показује да специјални тужиоци више воде рачуна о враћању новца у буџет мог бившег послодавца, него у државну касу, иако он ни не може доказати поријекло имовине”.

Она је додала да иако је тражила да надлежни органи процијене њену безбједност, никада није добила одговор од полиције.

”Тражила сам да процијене јесам ли угрожена, јер страхујем за свој живот. Сада тражим да ме заштите на сваки могући начин, или да ми, пошто је и то у њиховој надлежности, дају дозволу за ношење оружја, па ћу се сама бранити”, поручила је Пешукићева.

Та Никшићанка саопштила је и да је при крају писања кривичне пријаве против бивше специјалне тужитељке Стојанке Радовић.

”Иако сам одбила да потпишем споразум о признању кривице, нико неће да уради оно што је требало још првог дана – да дозволе Основном државном тужилаштву да поступа у предмету који је у њиховој, а не надлежности Специјалног државног тужилаштва, које га је отело тужиоцу Вукасу Радоњићу пред којим сам признала кривицу. Ова крађа није ни организована, ни специјална, зато нека престану да изигравају поштовање правде и почну да раде по закону, који мора бити исти за све”, казала је она.

Она је раније рекла да од ње, одштетним захтјевом неосновано траже 300.000 еура, иако ни вјештак није утврдио да су за толико оштећени.

Вјештак у налазу, тврди она, наводи да се озбиљно ограђује од резултата вјештачења, јер није имао документацију на основу које би вршио процјену.

”Нећу дати ту част и привилегију ниједном специјалном кривичном вијећу Вишег суда да ми суди и пресуђује… Тражићу раздвајање поступка (у односу на другог оптуженог) које ми закон гарантује и допушта, јер кривично ђело за које сам окривљена спада у искључиву надлежност Основног суда”, рекла је Пешукићева.

Тврди да споразум није одбила да би чекала боље вријеме и боље тужиоце.

”Већ зато што је сума за коју ме терете импровизована, без доказа и неприхватљива за мене. Захтијеваћу да се у цент докаже вриједност. Што се тиче новог тужилаштва и избора нових тужилаца, једино бих ја њима могла да будем од помоћи, а они мени не, јер им могу омогућити да друге стигне правда”, саопштила је раније оптужена.

Вијести

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest