Петиција да се казне ловци који су убили мечку, пријети им пет година затвора


Младунче медвједа
Вијест да је свирепо убијена мечка, која је јуче са младунцима “посјетила” урбану градску зону у Беранама, узнемирила је јавност и изазвала револт код грађана који су покренули петицију да се осуде особе које су усмртиле ову заштићену врсту.

Подсјећамо, полиција је синоћ привела неколико особа из села Ржаница, за које се основано сумња да су раније у току дана усмртиле мечку.

Мечка је пронађена у мјесту Јела-Брезе у селу Ровца.

Ловци, бољи познаваоци ћуди дивљачи, сматрају да се мечка пробудила из зимског сна и да се у току ноћи у потрази за храном, због густе магле изгубила и залутала у град.

Медвјед је у Европи заштићена врста којој пријети изумирање. Због тога су усвојени међународни документи који их штите, а чији је потписник и Црна Гора.

Према црногорском Закону о дивљачи и ловству, трајно је забрањен лов на мечку с мечетом до двије године старости и на мужјака и женку до двије године старости.

Кривичним законом Црне Горе, за убиство или повреду животиња, које припадају посебно заштићеним врстама, предвиђена је казна затвора од шест мјесеци до пет година.

Извор: ЦдМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *