Петковић: Још једна провокација Куртија, обавестио сам Лајчака

Direktor kancelarije za KiM-Petar Petkovic

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић оценио је да је акција косовске полиције још једна провокација премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија пред локалне изборе и додао да је о томе обавестио специјалног известиоца ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Direktor kancelarije za KiM
Фото: Wikipedia

Косовска полиција је упала и претресала градске апотеке, пословни, стамбени простор, складишта робе у Северној Митровици и проверавала царинску документацију.

Петковић је рекао да је такво понашање Приштине превршило сваку меру и додао да Курти сваким својим потезом покушава да продуби кризу.

„Док ми све решавамо дијалогом имате Куртија и друге који кризама решавају ствари како би заузели север Косова што им је опсесија. Покушавају да криминализују север“, рекао је Петковић и додао да власти у Приштини последњим потезима покушавају да компензују понижење које су претрпели последњим договором у Бриселу.

Петковић је појаснио и да Приштина претресима апотека и магацина са лековима показује да крши све споразуме, да им дијалог није битан и да покушава да придобије поене пред изборе.

„Из дана у дан, поготово после договора и повлачења Росу са Јариња и Брњака, сада Приштина измишља и ствара нове кризе, измишља непостојеће проблеме како би полиција упала на север КИМ. То ради у последњој недељи пред изборе. Курти то смишљено ради и покушава да направи нове нереде јер једнострани потези које је покушао су пропали и сада иде на план Б, Ц итд“, рекао је Петковић.

Како је рекао народ више не може да трпи Куртијев терор и апеловао на Србе са КИМ да остану уздржани и да не реагују на провокације.

„Наш народ добро зна да има јаку државу Србију и председника Александра Вучића који стоје уз свој народ. Од пресудног је значаја да изађемо на изборе и сачувамо 10 општина“, рекао је Петковић.

Говорећи о изјавама председнице привремених институција Вјосе Османи и Куртија о самиту несврстаних у Београду, Петковић каже да њихова реакција показује да не могу да поднесу то што је Београд организовао један тако важан скуп попут самита.

„Османи толико државника није видела ни на сликама колико смо ми дочекали“, рекао је Петковић.

Извор: sns

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest