Плантаже: Главни град нас никад није питао за земљу у Кокотима на којој је требало да се гради гробље

Главни град тврди да би земљу Плантажа намијењену за гробље платили 12 милиона еура, док из компаније кажу да никад о томе нијесу водили формалне разговоре и да немају процјену земљишта

Главни град је одустaо од градње гробља у мјесту Кокотски овчар, иако је тамо планирано и по Просторно урбанистичком плану Подгорице и по Урбанистичком пројекту Ново гробље, због, како су навели имовинских спорова који су процијењени на 12 милиона еура. Са друге стране из компаније Плантаже, на чијој је земљи планирано гробље, су нам рекли да са њима Главни град никада није улазио у формалне разговоре по том питању. Из компаније кажу да не могу говорити колико је вриједна парцела у Кокотима јер у току репроцјена вриједности читавог њиховог земљишта.

– Предметно земљиште jе у власништву компаниjе 13. јул-Плантаже, у обиму права 1/1. У питању jе катастарска парцела 1566/1, површине 523.855 квадрата. У вези овог земљишта са Главним градом ниjесу вођени формални разговори. У току jе израда елабората о процjени вриjедности земљишта, стога у овом тренутку немамо прецизну информациjу о вриjедности квадрата. Такође, у току jе репроцjена комплетне имовине компаниjе коjа ће бити усвоjена наредних дана. Проциjењена вриjедност у овом елаборату биће нови основ за обрачун пореза на непокретност – саопштено је из компаније Плантаже.

Лоцирање гробља на Ћемовском пољу мимо ПУП-а изазвало је праву буру у јавности.

Из Главног града је прије 20-ак дана објашњено да се од локације у Кокотима одустали јер је локациjа на Ћемовском пољу jефтиниjа минимум 12 милиона еура.

– Само за потребе експроприjациjе земљишта уштедjело се минимум 11.650.000 еура, уз активне захтjеве за реституциjу и рjешавање других имовинских односа на овом простору. За експроприjациjу на локациjи Ћемовско поље ниjе потребно издвоjити jедан цент грађана Подгорице – саопштено је из Главног града.

Урбанистички пројекат Ново гробље који покрива Кокотски овчар, уз Морачау наспрама Комбината алуминијума, донијет je 2017. године, у вријеме када је градоначелник Подгорице био Славољуб Стијеповић. За израду овог пројекта из градске касе је дато 16.600 еура, а радио га је конзорциjум фирми на чијем је челу био Предраг Булајић, планер, који је радио и Просторно урбанистички план Подгорице. А да се одустало од градње на планираном мјесту информација је први пут је постала јавна у новембру 2019. године када је Ђорђе Сухих, предсједник Скупштине Главног града, рекао да ће тражити одговорност ко је промијенио план и зашто је из градске касе дат новац за нешто што се неће спровести и привести намјени.

Према званичним подацима објављеним на сајту Главног града, током јавне расправе о УП Ново гробље достављена је петиција мјештана Кокота који су тражили да се у насељу не гради крематоријум јер ће негативно утицати на животну средину, а на то је указала и једна грађанка. Из Главног града тада је саопштено да је урађен извјештај о стратешкој процјени утицаја на животну средину којим је констатовано да крематоријум неће имати негативан утицај и примједба грађана је одбијена. Примједба је стигла од Митрополије црногорско-приморске која је указала да је против градње крематоријума са колумбаријумима и розаријом јер за њих такав начин сахрањивања није прихватљив пошто он није по православним обичајима. Плантаже нијесу имале примједбе. И у самом тексту УП-а наведено је да нема посебних захтјева.

Како се одустало од локације у Кокотима, ново гробље сада се гради на Ћемовском пољу, мимо ПУП-а али и мимо ДУП-а Сервисно-складишна зона са ранжирном станицом. Као једна од заинтересованих страна појавила се Жељезничка инфраструктура Црне Горе која тврди да се гробље гради у жељезничком коридору и парцели која је ДУП-ом планирана за жељезничке станице за теретне вагоне. Због градње гробља су се обратили свим државним органима тражећи да се огласе.

Лоцирање гробља на Ћемовском пољу, мимо ПУП-а који је када је простор у питању у рангу закона и ако нешто значи плаћен је милион еура, изазвало је забринутост еколога који су против тога да се на басену слатке воде прави такав објека. Поље је у зонама водоизворишне заштите јер је на њему извориште са којег се снабдијева водом дио Подгорице.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest