Плавско језеро(фото)

Вријеме читања 4 минута

                  Горско  огледало

Пише: Валентина Оташевић

У подножју стјеновите планине, црногорског масива Проклетија, скривено је мало насеље Плав чија су природна блага велика и непроцјењива.

Плав се налази на сјевероистоку Црне Горе на надморској висини од 950м, окружен планинским вијенцем Проклетија које су неки научници сврстали у Балканске Алпе а неки их сматрају Динаридима.

Оно што Плав чини посебним је свакако њена чудесна природа, Хридско језеро на сјеверозападној страни наизглед сурових врхова Проклетија, Виситорско језеро на планини Виситор који се гордо издиже изнад Плавског језера који је и заштитни знак Плава.

Између тихог Виситора и горостасних и кршевитих Проклетија траје непрекидна игра испод самог неба, воде са планинама које се огледају у њој. Ово језеро ће вам открити све своје боје, од свих нијанси зелене до модро плаве боје налик боровници.

Плавско језеро је највеће ледничко језеро на Балкану после Бледског језера у Словенији, налази се на надморској висини од 906м.

Језеро је проточно, његова површина износи  2 км2, највећа дубина 9,15м, дужина 2,16км, највећа ширина 1,49км а дужина обалске линије 7,520км, пружа се правцем сјевер-југ у дужини од 2160м.

Спуштањем сњегова са Проклетија, моћне воде пробијају свој пут кроз стијене спајајући се са водама Али-пашиних извора и тако постаје ријека Вруја која се даље спаја са ријеком Грнчар и свој пут налази до Плавског језера правећи ријеку Ључу која се улива у језеро у форми делте. Из самог језера извире ријека Лим, најзначајнија црногорска ријека која тече кроз Црну Гору, Србију и Босну и Херцеговину уливајући се у Дрину недалеко од Вишеграда.

Аутентично и посебно, Плавско језеро је познато по својој љепоти и богатој природи чију обалу са свих страна красе зелена поља и шеварје.

Бистра вода језера и природа око ње крију обиље живота. Биљни и животињски свијет је веома разноврстан и привлачи многе научнике и орнитологе, као и заљубљенике у дивљу природу, планинаре, туристе, ловце…

У шумарцима близу језера живи велики број дивљих птица. Фауна Плавског језера је богата различитим врстама рибa, па је прави изазов и рај за риболовце. Поред пастрмке, главатице и младице које спадају у племените врсте, језеро је богато и рибама као што су: Дунавски лосос, штука, скобаљ, мрена, шаран, лола, дераћ, као и многе друге. Младица уловљена 1985.године, у његовим водама, тешка 41 кг. проглашена је свјетским трофејом.

Љепота Плавског језера је неспорна, пространо и мирно чини погодне услове за језерски туризам и спортске активности на води. Језеро је идеално за пливање, као и роњење, веслање, једрење кајакарење, рафтинг и риболов.

Може се рећи да је Плавско језеро ремек дело природе.

Свако мјесто има своју легенду која се преноси с кољена на кољено, из генерације на генерацију. О настанку Плавског језера постоје разне легенде, али у народу се и данас прича легенда о Светом Сави.

У давна времена док је Свети Сава земљом ходио, на мјесту данашњег језера некада је била варош. Када је Свети Сава стигао до Плава, уморан заноћи у кућу неког Јануша. Домаћин га лијепо угости, али му у пртљаг подметну пијетла и оптужи га за крађу „зарадивши“ тако клетву Светог Саве.

„ Нит се породио, нит се изродио, а вода вас понијела „

У том часу удари вода са свих страна и поплави варош.

 На мјесту вароши настаде језеро.

One thought on “Плавско језеро(фото)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest