Подобни и неподобни

Како у Црној Гори закони важе различито у зависности од процјене надлежних органа или појединаца из актуелне власти на оне који су пожељни и „непожељни“. Тако неки закони представљају само мртво слово на папиру за државне службенике и особе блиске власти, док за људе који критикују садашњу власт тај исти закон се различито тумачи и непоштују се основна начела истог.

 Свједоци смо да задњих мјесеци имамо репресију државног апарата над неистомишљеницима и критичарима режима као и учесницима мирних Црквених литија. После хапшења опозиционих лидера, прешло се на малтретирање и хапшење мајки и тортуру блиских родђака истих. Затим су на реду били новинари који пишу истинито објективно аргументовано, потркипљено чињеницама а таква истина боли актуелни режим зато ХАПСИ. Па смо имали талас малтретирање и хапшење младих људи широм Црне Горе, који су уљепшавали зидове традиционалним бојама црвено-плаво-бијеле боје. Редослед боја која осликава заставу РЦГ традиционалну тробојку.

Затим смо дошли до пријетњи од појединих функционера власти оним грађанима који учествују на литијама да ће имати последице ако буду  и даље учествовали и да ће исти остати без посла, а који су мирних ходом са иконама у руци исказивали протест поводом актуелне ситуације. Ниједна институције државна, појединац или НВО, није осудила и критиковала овакве изјаве или било ко да је сносио законске последице за неодоговорне појединце.

Али су прибјегли отпуштању и суспензији часних и поштених официра и војника Црне Горе а њихов „гријех“ тј. „кршење закона“ је што учествују у мирним литијама. Па су тако војник Радосав Кнежевић и подофицир Дарко Мрваљевић суспендовани са посла и ако су часно и поштено обављали свој посао. Он је рјешењем начелника  Генерлштаба удаљен са дужности, јер је „затечен у вршењу дисциплинског преступа“ према члану 157.тачка1 и тачка 27 Закона о Војсци Црне Горе, уредно се позвали али злоупотријебили и криво тумачили закон. „Чекајући Годоа“ или Заштитника људских права и слобода Црне Горе – Омбудсмана Синишу Бјековића да се огласи поводом овог прогона војника и других запошљених у државним институцијама, због учешћа на литијама.

Док у случају Славољуба Мига Стијеповића, процедура и закони непостоје. Јер ми би требали да вјерујемо  државним органима, а не сопственим очима када смо видјели да дотични ставља у џеп 97.500 еура, предатих од стране њиховог главног банкара Душка Кнежевића, како би куповли гласове на изборима у Зети.

Тужилаштво је под притиском јавности у јануару ове године подигло оптужницу против Славољуб Стијеповић за прање новца у износу од 47.000 еура, па се питамо гдје нестадоше оних 50.500 еура, „специјални“ рече пуштене су у промет без даљег објашњења, можему се ипак је то тајновидац из Бајрамовице

Замислите тај исти господин Стијеповић и дан данас у пуном капацитету обавља функцију генералног секретара предсједника Црне Горе.

 Па се питамо да ли има правде у Црној Гори и како је могуће да у демократској држави, чланици нато алијансе, кандидату за улазак у ЕУ, закони различито важе на принципу подобних и неподобних.

 Закључујемо да диктатура Мила Ђукановић последњих недеља метастазира у страховладу и представља најстрашнију епоху у историји Црне Горе.

 „ Што је ближи крај империје, то су луђи њени закони“ -Марко Тулије Цицерон.

                                                                                                                                                Ј.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest