Појачана тражња за кредитима у црногорским банкама

Услови кредитирања становништва и привреде нијесу пооштрени и поред погоршања макроекономског окружења у држави, док је потражња за кредитима појачана, саопштено је Побједи из три највеће банке у Црној Гори – ЦКБ, НЛБ и Ерсте банка.

Фото: Pixabay

У највећој банци на тржишту кажу да је захтјев сваког клијента предмет засебне процјене која укључује сагледавање ризичности укупних критеријума и услова за одобрење, али да нијесу кориговали услове кредитирања физичких и правних лица.

“У протеклом периоду, стандардно велика потражња за кредитима ЦКБ-а је додатно појачана и очекујемо да се тај тренд настави. Када је ријеч о кредитирању правних лица, у околностима пандемије, неке привредне гране су биле предмет повећане пажње приликом процеса одобравања кредита, а банка је радила опсежнију анализу утицаја кризе на нашу економију, појединачне индустрије и клијенте”, навели су из ЦКБ.

Из ове банке су навели и да су спровели мјере и препоруке ЦБЦГ које су ублажиле негативне послједице пандемије.

“Оно што је посебно важно је да смо клијентима који су имали одрживе и успјешне пословне моделе, а били су директно изложени утицају кризе, пружили прилику да обавезе реструктурирају на начин који им омогућава управљање кризом. На тај начин, они су спремније дочекали нормализацију пословања и функционисања, те већина њих сада биљежи значајне пословне резултате”, истичу у ЦКБ.

У НЛБ-у која је након прошлогодишњег преузимања Комерцијалне банке заузела другу позицију у систему по билансној активи, тврде да нијесу пооштрили кредитну политику јер су били свјесни улоге коју имају као системска банка у Црној Гори.

“Управо супротно, одређени критеријуми код процјене кредитне способности су ублажени у мјери у којој је то регулатива ЦБЦГ дозволила, како погоршање финансијског капацитета клијената не би онемогућило да им банка пружи неопходну ликвидносну подршку усљед једнократних ефеката ковид кризе. О томе свједочи раст портфолија бруто кредита физичким и правним лицима у 2020. и 2021. години од 9,2 одсто и 9,1 одсто, без урачунатог ефекта повећања портфеља усљед интеграције са Комерцијалном банком”, рекли су у НЛБ-у.

Они, како наглашавају, ни код правних ни код физичких лица нијесу мијењали кредитну политику у дијелу могућег оптерећења зараде и захтијеваног покрића кредита тржишном вриједношћу колатерала.

“Бонитет послодавца је увијек важан елемент процјене кредитне способности физичких лица”, додали су из НЛБ.

На питање који су главни разлози због којег се банке одлучују да пооштре кредитне услове, у НЛБ објашњавају да у случају веће неизвјесности или недостатка нових квалитетних извора финансирања финансијске институције могу смањити кредитирање како би сачувале капитал и ликвидност.

“Ипак, подаци ЦБЦГ који се односе на цјелокупан банкарски сектор говоре да то није био случај у Црној Гори и поред снажног ефекта кризе на привреду. Укупни кредити су у 2020. и 2021. расли за 3,2 одсто и 6,4 одсто на годишњем нивоу, а у прва два мјесеца ове године тај тренд је настављен са стопама раста од 6,9 одсто у односу на исте мјесеце претходне”, прецизирали су у НЛБ-у.

Тржиште, према оцјени Ерсте банке, показује знаке опоравка након двије изазовне пандемијске године. Они, као и раније, приликом одобравања кредита узимају у обзир потребе и могућности клијента, кредитну способност, али и историју пословног односа с банком.

“У сегменту пословања са грађанима, број одобрених кредита у Ерсте банци је у првом кварталу ове године 20 одсто већи него у истом периоду 2021. и око 10 одсто већи у односу на први квартал 2020. године, који је претходио проглашењу епидемије новог корона вируса у Црној Гори. Ако посматрамо укупан износ новоодобрених кредита, раст је још снажнији и прелази 40 одсто”, нагласили су у Ерсте банци, чији клијенти појачано траже готовинске и кредите обезбијеђене хипотеком.

“Тражња за стамбеним кредитима је била релативно стабилна чак и у периоду најинтензивније ковид кризе”, закључили су у Ерсте банци.

Колико ће времена проћи од захтјева до исплате кредита у домаћим банкама зависи од типа и износа позајмице за коју се аплицира, те средстава обезбјеђења.

“Уколико говоримо о просјечном готовинском кредиту износа 15.000 еура, одобрење је у року од 24 сата, док за просјечан стамбени кредит, за који се као средство обезбјеђења користи непокретност, вријеме одобрења варира од пет до седам дана”, указују у НЛБ, док у Ерсте кажу да се исплата кредита може обавити у року од једног дана ако је документација комплетирана.

И ЦКБ одобрава кеш кредите у року од 24 сата, док је одобрење стамбених и хипотекарних позајмица дуже.

Извор: Побједа

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest