POMJERENA SJEDNICA SKUPŠTINE CRNE GORE: Ovo je razlog

Foto: Pogled

Sjednica Skupštine Crne Gore, najavljena za 26. oktobar, na kojoj je trebalo da se izabere novo rukovodstvo parlamenta, pomjerena je za narednu sedmicu, nezvanično saznaje „Adria“ Televizija.

Izvor blizak novoj skupštinskoj većini kazao nam je da u međuvremenu Socijalistička narodna partija treba da održi sjednicu Glavnog odbora na kojoj će se finalno izjasniti o sporazumu, a i mandatar Milojko Spajić mora predati ekspoze tri dana prije sjednice Skupštine, zbog čega je najrealnija opcija da sjednica bude održana početkom naredne sedmice, odnosno 30. ili 31. oktobra.

Ranije je dogovoreno da novu izvršnu vlast čine Pokret „Evropa sad“, Demokrate, Socijalistična narodna partija i dio albanskih nacionalnih partija, a manjinsku podršku u parlamentu daće im koalicija „Za budućnost Crne Gore“, kojoj će pripasti mjesto predsjednika Skupštine, a na tu poziciju kandidovan je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Na čelu 44. Vlade Crne Gore biće lider Pokreta ,,Evropa sad” Milojko Spajić, a tom pokretu pripalo je deset ministarstava.
Kandidat za ministra zdravlja je Vojislav Šimun, evropskih poslova Maida Gorčević, Andrej Milović za ministra pravde, a Filip Ivanović za vanjske poslove. Kandidat za ministra finansija Novica Vuković. PES predlaže Sašu Mujovića za ministra energetike i rudarstva, Naidu Nišić za ministarku socijalnog staranja, kao i da Filip Radulović bude ministar saobraćaja i pomorstva. Janko Odović je kandidat za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a Anđela Jakšić Stojanović za ministarku prosvjete, nauke i inovacija.

Prvi čovjek Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, kandidat je te partije za zamjenika premijera za bezbjednost i unutrašnju politiku. Član Predsjedništva DCG Momo Koprivica, kandidat je za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju. Predsjednik Opštine Kolašin i član Predsjedništva Vladimir Martinović kandidat je partije za ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Član Predsjedništva DCG Boris Bogdanović je kandidat za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović za ministra odbrane. Tamara Vujović biće ministarka kulture i medija.

Socijalistička narodna partija imaće dva resora u Spajićevoj Vladi. Resorom poljoprivrede nastaviće da rukovodi lider SNP-a Vladimir Joković. Kako nezvanično saznajemo, Darko Stojanović će rukovoditi Ministarstvom sporta i mladih.

Lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj kandidat je za potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja, dok će Maraš Dukaj nastaviti da rukovodi resorom javne uprave.

Iz redova albanskih partija, odnosno Albanske alijanse, u Vladi će poziciju imati Fatmir Đeka, koji će biti ministar za ljudska i manjinska prava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest