„Борба је непрестана“

Осврт пол. аналитичара Луке Радоњића на тренутну ситуацију у Црној Гори

“Никакви смо”, “никакви смо”. Нисте “никакви”, него сте неорганизовани и не знате шта да радите. Сем тога, дозвољавате себи луксуз да сте поново затечени, због илузија које преферирате “да ће нешто само од себе да се деси”, да ће Бог или Америка урадити оно што је до вас. Свако има јачу и слабију страну. Док се ова прва не пробуди, друга у недостатку решења хита ка најближем објашњењу – “никакви смо” и сличној патетици. Немојте то да понављате. За почетак, због тога би могле жене да вас оставе. Са разлогом, рекао бих. 

Суштински, Ђукановић и Марковић нису јачи. Они “само” имају репресивни апарат. Свако би у тој ситуацији могао да се осјећа као јачи. Да ли ће владика Јоаникије бити приведен, да ли ће бити задржан 72 сата, да ли ће дуже од тога, да ли ће они баш толико ризиковати? Ово последње је, углавном, најчешће питање. Да ли ће ризиковати? Да ли им је то паметно, ускоро ће избори, итд? Па да видимо. Хапсили су разне активисте, демонстранте, прошло им је. Не само што им је прошло, него је дио народа говорио да су или “превише радикални” или “убачени елементи”. Хапсили су, па полицијски и судски прогонили ДФ, прошло им је. Не само што им је прошло, него је дио говорио све је то фарса, има ту нешто, они су превише такви и такви. Сад су ухапсили свештенике. Хоће ли им проћи? Па, из перспективе ДПС-а ствари изгледају овако: за све што смо урадили, увијек смо могли да рачунамо на дио који ће да каже то је фарса, убачени елементи, немој тако, не дај им повода, и они су браћа, није прикладан такав речник у Скупштини, тиме се само њима иде на руку, и тако у недоглед. А истина је да једино што ДПС-у иде на руку – то је ваш осјећај страха и беспомоћности. 

Од медија, тај осјећај највише производе и појачавају “Вијести”, које не само што афирмишу статус бескичмењака у вама, већ деценијама  него вам са насловима и текстовима, разним плишаним критичарима који испуњавају њихове колумне, то обликују тако да због тога другима заличите на некакве пристојне ликове а да вам оно што је уствари достојанствена демократска борба у оквиру које ствари називати правим ријечима, изгледа као нешто лоше. То је важно јер све почиње од ријечи. “У почетку бјеше ријеч и ријеч бјеше у Бога”. 

То је перспектива ДПС-а. И они нису случајно одабрали да јучерашњим хапшењем, на један од највећих празника Никшића и Црне Горе, понизе Никшић. Могли су да сачекају данас, други дан, али нису. Знају они добро што је Никшић, и за православље и за Црну Гору, што је вазда био и значио. Зато су пожурили да то учине на јучерашњи дан. Био је један државник, поријеклом Васојевић, одавно није међу живима, против којег сам био од малена и писао против њега, али сам га због неких ствари, онако више инстиктивно, поштовао. И казао је једном: “Свако може да вас избије или одузме живот али достојанство не може да вам узме нико, то можете само сами себи да одузмете.”

Зато, маните се те приче “никакви смо”. То је оно што ДПС жели да будете. А бићете, ако тако наставите. Понижени и покорени. Јоаникије је казао “ово није један моменат, ово је борба”. И у праву је. Борба је. Ја нисам изнад духовника и политичара, немам мандат да одлучујем, али могу вам казати да се јадиковања манете, непристојно је. И нећу вам писати поруке које можете да чујете и од мисица свијета и да на тај начин купим лајкове и удовољавам вашем страху, јер страх животу каља образ често.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest