Поповић-Самарџић: Црна Гора нема контролу над ковидом

Поповић-Самарџић је истакла да се пацијенти са обостраном упалом плућа и падом сатурације лијече у кућним условима. “То вам је добар показатељ колико је све изван контроле. Ти људи су преморени, до скоро је било 12 љекара који су током десет дана бринули о 5.500 заражених у Подгорици”, истакла је она

Фото: Shutterstock

Црна Гора дужи временски период нема контролу над епидемијом коронавируса, чему свједочи податак из примарне здравствене заштите да се све више пацијената са упалом плућа лијечи у кућним условима, казала је епидемиолошкиња Милена Поповић-Самарџић гостујући у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе.

Поповић-Самарџић је истакла да се пацијенти са обостраном упалом плућа и падом сатурације лијече у кућним условима.

“То вам је добар показатељ колико је све изван контроле. Ти људи су преморени, до скоро је било 12 љекара који су током десет дана бринули о 5.500 заражених у Подгорици”, истакла је она.

На питање да ли Црна Гора бира између здравља и економије, она је истакла да наша земља нема избор између те двије опције, које је “неко лажно наметнуо”.

“Ми смо земља која се ослања на услужни сектор, који немамо ако имамо оволики здравствени проблем, ми немамо ни економију ако имамо овакав јавно-здравствени систем. Дакле, у прилог томе рећи ћу да све земље које су добре у контроли епидемије, то су једине земље које су успјеле да сачувају показатеље економске стабилности”, истакла је Поповић-Самарџић.

Коментаришући мјере НКТ-а, она каже да би мјере требало уводити и евалуирати након одређеног периода, те јавност упознавати са њиховим ефектима.

Јаз између НКТ-а и Института за јавно здравље је, каже она, примјер јаза између политике и струке, па би требало изабрати да ли ћемо се водити политиком и интересним сверама појединих структура, или ћемо се водити јавно-здравственим проблемом и мишљењем стручне јавности.

“Као последица тога имамо овакве резултате, лутамо између приоритета једне структуре, па друге структуре, повлађивање једној, па другој структури. Ми константно санирамо штету због лутања у стратегији”, истакла је Поповић-Самарџић, преноси РТЦГ.

One thought on “Поповић-Самарџић: Црна Гора нема контролу над ковидом

  1. Pa i djeca znaju da ljekari Crne Gore nemaju kontrolu nad koronom i ne znaju šta je to i svakog ko ima temperaturu proglašavaju za pozitivnog, a svako ko umre, pa makar imao i 100 godina javljaju da je umro od korone. To je svugdje tako, jer da neko zna šta je to korona, našao bi se i neki lijek. To je uobičajeno za tajne organizacije da unose paniku. Kad je bila sida ( a i sad je ima, a niko je ne spominje) svijet je mislio da če da sav pomre. Pod hitno treba ukinuti Medicinski fakultet u Podgorici, jer su znanja koje stiču tamo sumnjiva i slaba, a država treba da šalje najbolje đake u Beograd, Zagreb, Ljubljanu, pa i Novi Sad, da tamo studiraju i kad postanu pravi ljekari da se vrate u Crnu Goru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *