Порошенку забрањено да напусти земљу

Вријеме читања 2 минута

Некадашњем председнику Украјине Петру Порошенку касно синоћ је онемогућено да напусти земљу и уђе у Пољску, пише Украјинска правда

Фото: Танјуг

Како јавља овај лист, Порошенко је границу покушао да пређе на пријелазу Рава-Руска, док у његовој странци „Европска солидарност“ тврде да су га власти ставиле на „црну листу“ и да су му забранили излазак из Украјине.

Потпредседница украјинског парламента Ирина Герашченко, уједно и заступница Порошенкове странке, саопштила је да је бивши украјински председник намеравао да оде на годишњу седницу парламентарне скупштине НАТО, која се одржава 29. и 30. маја у Литванији, као део делегације Врховне Раде.

Она је навела и да је 31. маја и 1. јуна требало да учествује на састанку Европске народне странке, али је све доведено у питање након што је у 23.45 заустављен на контролоном пункту, где му је уручена наредба којом му је забрањено путовање ван земље.

У странци „Европска солидарност“ инсистирају да је Порошенку путни налог лично потписао председник украјинског парламента Руслан Стефанчук, а Ирина Герашченко у чињеници да је бившем председнику онемогућен излазак из земље види доказ постојања „црних листи“ с обзиром да је остатку делегације дозвољен одлазак на парламентарну скупштину НАТО.

Ипак, Украјинска Правда наводи да би иза свега могла стајати истрага због могуће велеиздаје којом је Порошенко обухваћен, а због које му је још у јануару, након повратка из кратког егзила у Турској, била одређена мера забране напуштања Кијевске области.

Порошенко се од почетка руске операције у неколико наврата појављивао у медијима наоружан калашњиковом као један од украјинских бораца у Кијеву.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest