Postignut dogovor oko četvrtog kandidata za sudiju Ustavnog suda

Foto: Jutjub printskrin/ Skupština Crne Gore

Na upravo održanoj sjednici Ustavnog odbora u Skupstini Crne Gore postignut je dogovor i oko četvrtog kandidata za sudiju Ustavnog suda.

Ukoliko se po hitnom postupku glasanje za sudije ne uvrsti u dnevni red vanredne sjednice koja ce se odrzati u petak, ostaje nam da sačekamo 27. februar kada ce se poslanici u Skupštini izjasniti o četiri kandidata, a za izbor ce im trebati dvotrećinska većina.

„Oni koji dobiju natpolovičnu većinu idu na plenum“, rekla je predsjednica odbora Simonida Kordić, prenose Vijesti.

Kandidatkinje Dragana Đuranović i Snežana Armenko su dobili svih 13 glasova „za“, dok je Momirka Tešić imala 12 glasova „za“ dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Na plenum će ići i Faruk Resulbegović koji je dobio sedam glasova „za“, dok su članovi Odbora iz DPS i LP bili uzdržani.

Za Aliju Beganovića je glasalo šest poslanika (DPS i LP), a sedam je bilo uzdržanih, a natpolovičnu većinu nisu dobili ni Marijan Aković, Narcisa Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Fadil Kardović, Jadranka Novaković, Zdenka Perović…

Kordić je ustanovila da je Ustavni odbor utvrdio četiri kandidata za koje će se plenum izjasniti – Armenko, Tešic, Đuranović i Resulbegović.

„Uputićemo predlog predsjesnici Skupštine“, kazala je Kordić.

Prethodno, na Kolegijumu predsjednice Skupštine nije postignut dogovor o četvrtom kandidatu za sudije Ustavnog suda.

,,O kandidatu koji će biti iz manjinskih naroda odlučiće Ustavni odbor glasanjem“, saopštavaju Vijesti.

Poslanici vlasti i opozicije prošle sedmice su se usaglasili o podršci Snežani Armenko, Momirki Tešić i Dragani Đuranović.

Ostalo je bilo da se Bošnjačka stranka i albanske partije dogovore oko podrške Faruku Resulbegoviću, ulcinjskom tužiocu, ili Aliji Beganoviću, predsjedniku Suda za prekršaje iz Bijelog Polja.

Prema nezvaničnim informacijama, albanske partije ne žele da pregovaraju o kandidatima, jer smatraju da to mjesto sada pripada njima.

pogled.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest