POTPUNO RASULO: Demokrate „peru ruke“, četiri poslanika PES-a neće da podrže Vladu, SNP na ISPITU

Foto: jutjub printskrin/ Al Jazeera Balkans

Mandatar Milojko Spajić nalazi se u nezavidnoj situaciji, zbog čega je tražio pomoć od predsjednika države i potpredsjednika Evrope sad Jakova Milatovića. Četiri poslanika sa liste Evrope sad ne žele da glasaju preloženu Vladu, SNP javno saopštio da nisu donijeli konačnu odluku ulasku ili ne ulasku u vlast, Demokrate ne žele da sve zavisi od poslanika DUA Mehmeda Zenke…

Težak zadatak je pred Spajićem. Prvo mora da ugasi požar u svom taboru, ako je to ikako moguće jer četiri poslanika sa liste odbijaju poslušnost i što je najgore za Spajića ne žele da vrate mandat.

Ukoliko bi se nekim čudom desilo da to sredi, problem nastaje u nedostatku glasova. Lider SNP-a Vladimir Joković je više puta ponovio da za njih nije prihvatljiva slaba Vlada, a pod tim je podrazumijevao podršku od 41 ili 43 poslanika. Jasno je da traže širu podršku, od najmanje 49 poslanika kako bi se reforme u pravosuđu mogle sprovesti. I juče je odgovorio funkcioneru PES Andreju Miloviću da SNP nije donio konačnu odluku o ulaku u Vladu, kao je to tvrdio član predsjedništva Evrope sad.

Kako nezvanično saznaje „Adrija“, SNP traži dva ministarska mjesta za podršku, dok im Spajić nudi samo jedno. Uz to, SNP insistira da zadrži ministarstvo poljoprivrede, koje je po raspodjeli pripalo Bošnjačkoj stranci, koja bi morala da ga se odrekne.

Uz SNP se premišlja i CIVIS. Iako su rekli da je za njih prihvatljiva samo Vlada od 49 poslanika, ubrzo su promijenili mišljenje. Traže dokaz da će Spajić imati podršku u parlamentu od 49 poslanika za reforme u pravosuđu. Vrlo vjerovatno bi bili dio Vlade, bez obzira na broj poslanika koji bi podržao, iako su ranije isticali crnogorskoj javnosti da im je to ključno za ulazak u izvršnu vlast.

Da bude gore po Spajića i Demokrate imaju zahtjeve prema mandataru. Prvi čovjek te stranke Aleksa Bečić kaže da ne želi da od DUA Mehmeda Zenke zavisi Vlada, a u ovom trenutku i te kako zavisi.

Nedostatak glasova Spajić može nadomjestiti uvođenjem Socijademokrata u Vladu, o čemu su vođeni razgovori. To je potvrdio i funkcioner PES Andrej Milović prije nekoliko dana, gostujući na jednoj televiziji.

Međutim, SD u Vladi, neprihvatljiv je za Demokrate, te bi ovo značilo izlazak partije Alekse Bečića iz Vlade.

Zamršena situacija se jedino može riješiti potpunim resetom pregovora, te da za isti sto sjednu ponovo Evropa sad i ZBCG, te pokušaju da se dogovore. Iz ZBCG su rekli da su spremni na to, te je lopta prebačena na stranu Evrope sad, koja će morati javno da se izjasni da li će ili ne, pristati na nove pregovore.

pogled.me

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest