Потребно је изнаћи начин да Рудник угља Беране настави са радом

Потребно је изнаћи начин да Рудник угља Беране настави са радом на тржишним основама, јер је то у интересу власника, запослених, економије и друштвене заједнице, истакнуто је на састанку у Привредној комори.

На састанку су учествовали предсједник ПКЦГ Властимир Голубовић, министар за капиталне инвестиције Младен Бојанић, државни секретар Марко Перуновић, представници Општине Беране, компаније Металфер власника Рудника, Електропривреде Црне Горе, предузећа „Анкара Кјумур“ који су заинтересовани за инвестирање у овај привредни субјекат.

Голубовић је указао на дугу историју Рудника Беране, чији почеци датирају прије Првог свјетског рата, и његов значај за привреду, посебно сјевера Црне Горе.

Пројектовани капацитет рудника је 250.000 тона, а максимална производња од 106.000 тона је остварена 1986. године. Комплетна производња угља се испоручивала Термоелектрани Пљевља. Власник рудника од 2014. је компанија Металфер која је запошљавала 157 радника. Када је у марту 2020. године обустављена производња, запослено је било 86 радника.

“Овђе смо да размотримо све могућности да се сачува овај привредни субјект, што је интересу компаније, запослених, Општине Беране и цјелокупне економије Црне Горе”, рекао је Голубовић.

Министар за капиталне инвестиције Младен Бојанић нагласио је да ће Влада тражити рјешење за Рудник угља Беране у корист свих.

“Ми имамо воље и увјерени смо да можемо допринијети да се обнови производња у Руднику”, рекао је Бојанић.

Он је указао на ограничења првенствено са еколошког аспекта која намеће Европска енергетска заједница, као и да рјешење за наставак рада рудника које буде предложено мора да добије сагласност Агенције за заштиту конкуренције.

“Формирали смо Министарство за капиталне инвестиције у чијем су фокусу рударство, енергетика, саобраћај, поморство и инвестиције. Циљ нам је да пружимо пуни допринос и са власником пронађемо рјешење за Рудник угља Беране, на добробит цјелокупне друштвене заједнице”, казао је министар.

Говорећи о могућности изградње топлане, Бојанић истиче да је ријеч о свеобухватном рјешењу које треба детаљно сагледати, те да постоји економска оправданост с обзиром на то да би се једном инвестицијом ријешили бројни проблеми, али да треба урадити неопходна истраживања и студије у вези са тим пројектом.

Позвао је све црногорске општине да дају предлоге за капиталне инвестиције, након чега ће Министарство изабрати приоритете.

Фото: ПКЦГ

Како је саопштено из ПКЦГ Раде Губеринић, извршни директор Рудника угља Беране, упознао је учеснике састанка са приватизацијама кроз које је компанија прошла од 2002. године.

Садашњи власник Металфер уложио је у ревитализацију рудника четири милиона еура, финансирајући опоравак, те субвенционирајући минус који је компанија правила посљедњих година.

Почетком пандемије обустављена је производња, задржано свега 15 радника којима се редовно исплаћују зараде, а остали су добили отпремнине.

“Власник Рудника угља и поред наведених проблема у пословању је спреман да настави производњу, уколико се изнађе одржив модел”, рекао је Губеринић.

Он је указао да Рудник угља тренутно плаћа по основу разних обавеза према држави (концесиона накнада, ПДВ, порези на непокретности и зараде, доприноси…) 80.000 еура мјесечно, а да за његово рентабилно пословање овај трошак треба да износи 30.000 еура.

Сматра да се уласком новог инвеститора може превазићи ова ситуација и указао на интересовање турске компаније „Анкара Кјумур“, за инвестирање у Рудник. Друга варијанта, према његовим ријечима, је изградња топлане која би уз угаљ из Рудника користила комунални отпад и биомасу.

Лука Јовановић, директор ФЦ Производња Електропривреде Црне Горе и в.д. директора Термоелектране Пљевља, објаснио је сарадњу са Рудником угља Беране.

“Термоелектрана може да преузме 150.000 до 180.000 тона беранског угља, што чини седам до 10 одсто производње Рудника угља Пљевља”, казао је Јовановић, који такође сматра да је квалитетно рјешење за Рудник изградња нове топлане.

Хамди Гоксу, представник компаније „Анкара Кјумур“, објаснио је да би испорука 240.000 тона угља ЕПЦГ-у омогућила да се упосли 150 домаћих радника и 30 из Турске. Истакао је да су порези и доприноси у Турској упола мањи него у Црној Гори.

“Ми бисмо за 18 мјесеци инвестирали око 1,5 милиона еура у Рудник и креирали полумеханизовани систем производње”, рекао је Гоксу.

Савјетник предсједника Општине Беране Дарко Стојановић истакао је важност Рудника угља за Беране и сјевер Црне Горе.

“Обнављање производње у Руднику, на одржив и тржишни начин је у интересу свих и допринијеће повећању запослености на нашем подручју. Рудник ће у Општини увијек имати искреног партнера”, рекао је Стојановић.

Предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић закључио је састанак изразивши наду да ће уз ангажовање свих актера Рудник Беране обновити производњу и истакао да су на располагању сви капацитети ове пословне асоцијације како би се унаприједио амбијент и компанијама омогућило успјешно пословање.

Извор: РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *