Позитиван став

Вријеме читања 2 минута

ПОЗИТИВАН СТАВ

Пише:Л.К.К

За све што радимо у животу важан је став. Став је начин на који приступамо животу. Став је важнији од талента, интелигенције, околности, новца и среће. Од животног става који поседујемо или који заузмемо, зависе наша осећања, наше размишљање, али исто тако и начин на који се понашамо. Од тог става зависи да ли у појединим ситуацијама реагујемо негативно или позитивно и на који начин класификујемо људе.
Када разговарамо о људима које познајемо, питање њиховог животног става је незаобилазно. Тако често чујемо да неко има позитиван став или да је неко успешан зато што верује у себе. С друге стране, чућемо и да неко није омиљен због свог става према другим људима или да га људи сматрају некооперативним због његовог негативног критичког става.
Позитиван став подразумева :

 • немати предрасуде било да су у питању људи или ситуације,
 • имати самопоуздање,
 • бити креативан у размишљању и планирању,
 • умети се носити са променама,
  -бити оптимиста,
  -веровати у себе.
  Ако хоћемо да имамо и развијамо позитиван став морамо поставити позитивне циљеве, истицати оно што је добро, дружити се са људима који имају позитиван став, одржавати добре међуљудске односе и одржавати ментално и физичко здравље.
  Свако од нас се сусреће са проблемима и негативним периодима у животу. Када све крене низбрдо, неки људи су способни да релативно лако превазиђу животне недаће, док други посустану. Психолози истичу да није битно у колико безизлазној ситуацији се налазимо, већ на који начин посматрамо проблеме.
  Када проблеми почну да се нижу један за другим, кад већ не можемо да их избегнемо, оно што можемо је да ствари погледамо из другачије перспективе. Потребно је да анализирамо разлоге који се крију иза наше перцепције, осећања и ставова, као и да нађемо снагу у чињеници да смо и раније превазишли проблеме и да то можемо урадити поново.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest