Позив СНП-а Влади ЦГ

Већ сада је јасно да је епидемија корона вируса не само здравствени проблем број један у свијету, већ и да ће утицати на људске животе и економије бројних држава.

Што се тиче Црне Горе, која углавном живи од туризма, наступајућа сезона ће бити неизвјесна. Према информацијама које долазе до јавности, предсезона је под знаком питања с обзиром да се отказују туристички аранжмани, конференције и остали догађаји, авио компаније отказују летове, туристичке агенције биљеже губитке, а неки хотели планирају затварање.

Да је ситуација озбиљна говори податак да је за 8. март, када је традиционално повећан број туристичких аранжмана, остварен минималан број путовања.

У неким хотелима већ су отказане све групе за март и чак 70 одсто најављених група за април, па се по појединим мишљењима, црногорски туризам налази у најтежој позицији од ратних деведесетих година. Поставља се и питање каква ће бити платежна моћ туриста када ширење вируса почне да јењава.

Док туристички радници муку муче са поменутим проблемима, из Националне туристичке организације и Министарства одрживог развоја и туризма исказују наду да ће до главне туристичке сезоне у Црној Гори, која обухвата јул, август и септембар, доћи до стабилизације ситуације.

Дакле, као много пута до сада, нема плана суочавања са ситуацијом, нема превентивних мјера, нема стратегије како помоћи угроженом туристичком сектору, као ни радницима који живе од посла у угоститељству и хотелијерству.

Наше институције се, као у случају зимске туристичке сезоне када су призивале снијег, сада надају да ће корона вирус проћи што прије.

СНП ЦГ позива Владу и надлежне органе да што прије изађу са јасним мјерама како превазићи потенцијално тешку ситуацију у туризму, да бисмо осигурали да ова пошаст изазове што мање последица по све нас.

У том смислу, по угледу на земље региона, могло би се размислити о нижим цијенама боравка у хотелима и приватном смјештају током маја и јуна.

Истовремено, подршка би се могла огледати у одлагању плаћања пореза на добит, те субвенцијама које се односе на порезе и доприносе запослених, као и либералнији однос банака према кредитним обавезама туристичких посленика.

Медијски центар СНП ЦГ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest