Предлог закона о слободном приступу информацијама, Предлог закона о електронском документу и Предлог закона о инспекцијском наџору повучени из скупштинске процедуре

Вријеме читања 2 минута

Влада Црне Горе је донијела одлуку о повлачењу из скупштинске процедуре предлога закона које је доставила 42. Влада Црне Горе и то, између осталих, Закон о слободном приступу информацијама, Закон о електронском документу и Закону о инспекцијском надзору.

Претходна Влада је усвојила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о слободном приступу информацијама (СПИ) и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о инспекцијском надзору 29. децембра 2021.године. Такође, Предлог закона о електронском документу усвојен је 9. децембра 2021. године и упућен је у скупштинску процедуру.

“У циљу унапријеђења текста предложених закона, одлучено је да се повуку из скупштинске процедуре на поновно разматрање”, саопштено је из Министарства јавне управе.

Како су додали, предлогом Закона о измјенама и допунама Закона о слободном приступу информацијама са пратећим Акционим планом за ефикасну имплементацију омогућиће се ефикасније остваривање права грађана на приступ информацијама у посједу органа државне управе и транспарентнији рад, подстицање дјелотворности, одговорности и афирмације интегритета и легитимности органа државне управе.

“Закон о електронском документу допринијеће убрзању дигиталне трансформације, афирмацији коришћења електронског документа, дигиталног потписа, електронског печата у јавној управи и привреди, али и допринијети уштеди усљед смањења коришћења папирних форми докумената. Овим законом врши се додатно усклађивање са Законом о електронској идентификацији и електронском потпису, како би се кроз повећање повјерења у електронски документ и дигитализацију докумената, створили услови за његову ширу примјену”, наводе у Министарству.

Предлогом Закона о измјенама и допунама Закона о инспекцијском надзору створиће се неопходни нормативни оквир који ће обезбиједити свеобухватно, уједначено, сразмјерно и ефикасније поступање инспектора, већи степен професионализма и квалитета рада инспекцијског органа, других органа, односно правних лица, а што је од изузетне важности за субјекте надзора у смислу њихове правне сигурности и предвидиљивости.

Извор: цдм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest