Предмети са „Титаника“ на аукцији

Бројни предмети преживјелих путника с “Титаника” биће стављени на аукцију у источном Белфасту током овог мјесеца. Аукција ће се одржати у близини бродоградилишта “Харланд и Волф”, гдје је “Титаник” изграђен 1912. године.

Фото: Wikipedia

Брод компаније “Вајт стар лајн” био је један од најлуксузнијих на свијету. Упркос томе што су тврдили да је непотопив, брод је потонуо пошто је ударио у санту леда на првом путовању од Саутемптона до Њујорка. У бродолому је погинуло 1.500 путника.

Међу предметима се налазе ћебе које је служило да се путници огрну на палуби и кутија за ситнице, за које се вјерује да су припадали преживјелој с “Титаника” Моли Браун. Ова америчка активисткиња за људска права наставила је да помаже другима оснивањем Комитета преживјелих, прикупљајући новац за оне које је финансијски погодила ова катастрофа.

Предмети Моли Браун и Елси Бауерман, још једне преживјеле путнице, биће понуђени на аукцији.

“У склопу продаје, извезено ‘Вајт стар лајн’ ћебе, које је Моли Браун сачувала с путовања на ‘Титанику’, биће понуђено на аукцији, као и гравирана кутија за ситнице коју је добила од мужа по повратку у Њујорк.

“Биће понуђена и медаља Легије части опточена дијамантима коју су Французи додијелили Моли за хуманитарни рад током Првог свјетског рата. Осим ових предмета, на аукцији ће бити и документи глумца Ерола Флина, који такође помињу Молине предмете”, рекао је Карл Бенет, генерални директор “Блумфилд аукшнса”.

Он је додао да ће међу предметима бити и разгледница Если Бауерман, која је била у истом чамцу за спашавање с Моли, као и карирана марамица и шпил пејшнс карата.

На аукцији су и папир о поринућу брода, који је наводно у власништву пријатеља Томаса Ендруза, бившег директора компаније “Харланд и Волф”, бритва која је припадала Алфреду Евансу, осматрачу на “Титанику”, и потврда о отпуштању официра Џеја Бокхола.

“Папир о поринућу се давао угледним људима”, рекао је Бенет и додао:

“Вјерујемо да је био у власништву пријатеља Томаса Ендруза и да су на папиру изблиједјели трагови оловке.”

Алфред Еванс био је један од осматрача на “Титанику”, а био је на дужности у ноћи када је потонуо.

Имају бријач који му је припадао с натписом „Oceanic 1911“.

Идентичан бријач, у власништву другог члана посаде, поклонио је преживјели стјуард Ф. Дент Реј Историјском друштву “Титаник” у Масачусетсу.

Карл Бенет из “Блумфилд аукшнса” рекао је да су предмети од изузетног историјског значаја, идеални за љубитеље “Титаника”, поморске колекционаре или музеј.

“Ова аукција ће бити фантастична прилика да се купи предмет с једног од најљепших и најпознатијих бродова икада направљених”, рекао је он.

На аукцији ће бити још предмета попут оригиналне лежаљке која се налазила на “Лузитанији”, путничком броду који је торпедовала њемачка подморница 1915.

Лежаљку је извадио из мора Џон Вилијамс, менаџер Енсорове компаније за спашавање маринаца у Квинстауну.

Извор: Цдм

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest