Представљен документ „Процјена ризика од катастрофа Црне Горе“

На округлом столу у Подгорици јуче је представљен документ „Процјена ризика од катастрофа Црне Горе“, на којем су током претходне године, на иницијативу Директората за заштиту и спашавање МУП-а Црне Горе, а у сарадњи са ЕУ, радила 94 експерта и члана радне групе.

Фото: Mediabiro

В.д. генералног директора за заштиту и спашавање у МУП-у Миодраг Бешовић истакао је важност овог документа додајући да је Црна Гора, као земља кандидат за приступ ЕУ, у складу са одређеним поглављима, имала и обавезу да направи овакав документ.

Фото: Mediabiro

“Министарство унутрашњих послова, односно Директорат за заштиту и спашавање направило је пројектну идеју за овај важан документ и то смо кандидовали према Европској комисији од које смо добили позитиван одговор и почели са реализацијом. Након тога је формирана радна група састављена од еминентних стручњака из разних области. Тако смо формирањем те радне групе 15. децембра 2020. год. кренули у реализацију пројекта, а 15. децембра 2021. год. пројекат је завршен”, казао је Бешовић, додајући да је изузетно задовољан начином рада и учесницима који су дали свој допринос у реализацији овог документа.

У документу су, како је навео, обрађени и могући ризици из области друмског и жељезничког саобраћаја, те су урађена и по два сценарија за оба ризика.

Фото: Mediabiro

“Ријеч је о инцидентима који се догађају у друмском саобраћају, а конкретно смо урадили сценарио за судар цистијерне за превоз запаљивих материја и путничког возила. Што се тиче жељезничког саобраћаја, одрадили смо инцидент искакања воза из шина на релацији Београд – Бар. Направили смо и мапу свих могућих дешавања на тим инфраструктурама, када су у питању друмски и жељезнички саобраћај”, појаснио је Бешовић.

Начелник Дирекције за цивилну заштиту и смањење ризика од катастрофа мр Љубан Тмушић исказао је задовољство поводом реализације овог пројекта, те навео да је исти финансирала ЕУ, у износу од цца 450.000 еура.

Фото: Mediabiro

“На изради “Процјена ризика од катастрофа Црне Горе” учествовале су 94 особе из Црне Горе – дакле домаћи експерти, а међу њима је било највише државних службеника, како из Министарства унутрашњих послова, тако и из других државних органа и министарстава, а учествовали су и представници НВО сектора и академске заједнице”, казао је Тмушић.

Документ садржи 51 сценарио за појединачне ризике попут земљотреса, поплава, одрона, пожара итд, као и осам сценарија за мулти-ризике, и 53 мапе ризика.

“Стручна и лаичка јавност је била врло заинтересована за израду овог документа. Имали смо много скупова и састанака, анализирали смо и покушали да искористимо све различите материјале и документе са којима су институције у нашој држави располагале. Велики значај овог документа је што сада на једном мјесту имамо сажето све оно што смо раније имали у различитим институцијама”, истакао је Тмушић наводећи да им предстоји представљање овог документа једном дијелу стручне јавности, као и лаичкој, како би се подигао ниво свијести о дјеловању у случају катастрофе.

Поручује да је управо то суштина овог документа.

ГИС експерт Биљана Меденица навела је да је “Процјена ризика од катастрофа” обухватила девет хазарда, и додатно мулти-хазарде.

“Испред тима за мапирање, морам признати да је био велики изазов мапирати све сценарије, зато што је наш задатак био да на мапама прикажемо највјероватније нежељене догађаје, као и најкатастрофалније догађаје који могу да задесе Црну Гору. Кључни проблем је био недостатак просторних података, а то смо надомјестили тиме што смо од експерата добили јако квалитетне и конкретне резултате. Урадили смо 53 мапе хазарда и ризика. Подлоге на мапама су ортофото-снимци и топографске карте”, казала је Меденица.

Како је додала, резултат рада нису само 53 мапе, већ и сет просторних података који су рађени у географском информационом систему.

“Он се може користити у разним институцијама, могу га користити експерти, а може се употријебити и током израде просторно-планске документације”, закључила је Меденица.

Извор: Mediabiro

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest