Предузетници у Пљевљима немају олакшице, нити помоћ од општине

Локална власт у Пљевљима није обезбиједила олакшице, нити било какве друге облике помоћи и подршке за велики број пљеваљских предузетника у периоду епидемије. Велики број Пљевљака који имају свој мали или средњи бизнис нису могли у вријеме епидемије да раде и зараде, али су већ платили или ће морати да плате све дажбине општини и комуналним предузећима, као што су то морали у раније. Предсједник Општине Игор Голубовић није се чак удостојио да предложи сет економских мјера у циљу ублажавања последица епидемије корона вирусом на мале привреднике и предузетнике у општини Пљевља, а камоли да их реализује. За сваку осуду је то што је актуелни предсједник општине, током читавог овог периода, био потпуно пасиван и није показао ни намјању бригу, нити солидарност према Пљевљацима који су у периоду епидемије морали да прекину своје послове или да их сведу на минимум, због чега су имали велике губитке. Штавише, локално предузеће Чистоћа нпр. и у овом периоду епидемије наставља да обрачунава високе цијене чистарине на врло проблематичан начин.

Чему и коме служи овакав предсједник пљеваљске општине? Очигледно, само врху партије у Подгорици, крупном капиталу и личном интересу. Игор Голубовић је поново показао да није дорастао нити је достојан функције првог човјека општине Пљевља, нити да му је стало до заштите интереса њених грађана. Изгледа да он рачуна да ће бити довољно да његов ДПС пред изборе поново купи сиротињу социјалом, што се већ једном овој власти мора обити о главу.

Било би логично и једино одговорно да је Игор Голубовић припремио сет мјера економске подршке и помоћи грађанима и локалној привреди са општинског нивоа и да је тим поводом сазвао сједницу локалног парламента. Умјесто тога, Игор Голубовић се прави као да се проблеми грађана, предузетника и малих привредника у овом граду њега не тичу и као да је стање редовно, а знамо да није.

Може се лако направити упоредна анализа шта су све грађанима, малом и средњем бизнису обезбиједиле од олакшица, мјера помоћи и подршке друге општине, а шта је обезбиједио Игор Голубовић, тј. локална власт у Пљевљима. Посебно је такво поређење лако направити из разлога што Игор Голубовић није обезбиједио ништа. С друге стране, рецимо у Беранама, која немају ни приближно снажне привредне субјекте и ресурсе, какве имају Пљевља, обезбијеђено је да општина субвенционише комунална предузећа за сва физичка и правна лица, привредна друштва и привреднике која због тренутне епидемије не обављају привредну дјелатност на период од 90 дана у износу 50%. Општина Беране је ослободила на период од 90 дана плаћање комуналних такси за коришћење јавних површина (љетњих башти) за 2020. годину. Општина Беране је ослободила на период од 90 дана обавезе плаћања накнаде за приступ комерцијалним објектима за угоститеље, фризере, козметичаре… Затим је ослободила обавезе плаћања закупа сва физичка и правна лица на период од 90 дана. Ослободила је од пореза на непокретности регистроване пољопривреднике за 2020. годину, као и такси за лиценцу за 2020. годину за сва такси удружења. Омогућено је одложено плаћање пореза на непокретности за сва физичка и правна лица као и одлагање плаћања приреза порезу на доходак физичких лица на период од 90 дана. Обустављена је принудна наплата за сва физичка и правна лица обухваћена мјерама Владе на период од 90 дана, док су средства буџетске резерве општине Беране усмјерена на санацију економске ситуације наугроженијих привредних дјелатности. Уз све то, у општини Беране значајно су смањене плате општинским функционерима, док су у општини Пљевља оне и даље на неоправдано високом нивоу.

Предузетници у Пљевљима, понављамо, имају довољно разлога да буду веома незадовољни што са нивоа Општине није предузето ништа да се помогне и олакша њихово пословање и поред тога што је било простора да се много тога уради. Стога је крајње вријеме да власт ДПС-а и сателита, како на државном тако и на локалном нивоу, буде кажњена и смијењена од стране грађана, између осталог и тако што ће јој масовно отказати послушност и подршку и они који су јој до сада пружали повјерење из различитих разлога.

Владислав Бојовић, предсједник ОО Демократске народне партије Пљевља и функционер Демократског фронта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest