Преиспитати потенцијални сукоб интереса, корупцију на конкурсима Министарства културе

УКОЛИКО СЕ ПОТВРДЕ СУМЊЕ, ЦРНВО ЋЕ ПОДНИЈЕТИ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ
Преиспитати потенцијални сукоб интереса, корупцију на конкурсима Министарства културе
ЦРНВО проблематизује независност независних процјењивача који бодују пројекте достављене путем јавних конкурса, па тако и конкурса “Развијајмо културне навике” Министарства културе


Новаковић Ђуровић, Фото: Саво Прелевић

Наводи дијела невладиног сектора у вези са додјелом средстава на конкурсима Министарства културе – “Развијајмо културне навике”, али и Министарства рада и социјалног старања, отворили су важна питања, а то су: независност процјењивача који оцјењују пројекте, потенцијалног конфликта интереса у комисијама, а чак и потенцијалне корупције у овом процесу. То се наводи у јучерашњем саопштењу Центра за развој невладиних организација (ЦРНВО) које потписује извршна директорка Ана Новаковић Ђуровић.

Министарство културе деветог новембра је донијело Одлуку о финансирању пројеката/програма НВО из области културе/умјетности што је изазвало сумњу дијела НВО у критеријум ангажоване комисије, четворо независних процјењивача који су пројекте бодовали и чија се имена не знају, постојање сукоба интереса у комисији. Нјихове наводе Министарство културе је негирало истичући да је све у складу са законом.

Из ЦРНВО подсјећају да су од самог почетка проблематизовали одлуку Владе да независни процјењивачи могу бити државни службеници, што само по себи, тврде они, онемогућава њихову независност.

Комисијом конкурса “Развијајмо културне навике” предсједавала је Марија Мрваљевић, а чланови су били: Милица Мартић, Азра Храповић за коју неке НВО тврде да је у конфликту интереса, Добрила Влаховић која је и на листи независних пројењивача за 2020. годину које именује Министарство јавне управе. Храповић је за чланицу комисије, између осталих, подржало најмање пет НВО које су на крају добиле средства на конкурсу, као и НВО “Ђакомо Адриатиц” чији је један од оснивача и Храповић. Она је то 2014. године поништила, казала је “Вијестима” у телефонском разговору и додала да се “изузела” у процесу рада и одлучивања када су у питању организације које су јој пружиле подршку, као и “Ђакомо Адриатиц” за коју је “повремено ангажована”, а која је на овом конкурсу добила непуних 10.000 еура за програм “Културно-умјетничке потребе у Црној Гори”, који ће урадити са партнерском НВО “Центар Сјевера”.

Девет НВО, које у свом фокусу рада имају културу кроз различите програме, јуче је упутило отворено писмо одлазећем министру културе Александру Богдановићу тражећи поништење или одлагање реализације Одлуке. Организације: Институт за савремену умјетност, Удружење ликовних умјетника Црне Горе, Центар за грађанско образовање, НОВА Центар за феминистичку културу, Корифеј театар, Удружење глумаца Црне Горе, Удружење позоришних критичара и театролога Црне Горе, АРТ 365 и Отворени културни центар Херцег Нови, цијене да новац – 221.772,10 еура – није расподијељен законито и у јавном интересу.

“Ово упућује на јасну стратегију да се из додјеле средстава у појединим областима изопштава кредибилни дио НВО са референцама и искуством, а предност даје организацијама без искуства, са упитним кредибилитетом, које за узврат неће отварати важна питања и проблематизовати рад институција”, кажу из ЦРНВО. ЦРНВО потврђује да се на основу досадашњих одлука о додјели средстава, а које су они анализирали, могу извести закључци који иду у прилог сумњама да су процеси додјеле средстава у појединим ресорима за озбиљно преиспитивање. “Уколико анализа података о додјели средстава за НВО у 2020. години потврди основаност наведених сумњи, ЦРНВО ће поднијети кривичне пријаве против одговорних лица која су учествовала у овим процесима”, закључује се у саопштењу.

Пропусти ће се утврдити сумирањем података
Из ЦРНВО су позвали и министарства унутрашњих послова, одбране, просвјете, здравља, људских и мањинских права да у најкраћем року донесу преостале одлуке о додјели средстава за пројекте НВО у 2020. години подсјећајући да је већ новембар, а да одлуке везане за пројекте који треба да се реализују, или почну реализацију, још увијек нијесу донесене. Тако се, кажу они, крши Закон о невладиним организацијама и обесмишљава законски концепт.

“Други разлог је што се додјела средстава у појединим ресорима са разлогом доводи у питање од стране дијела НВО сектора због чега је изузетно важно да све одлуке буду објављене како би се могла спровести адекватна анализа додјеле средстава на нивоу свих министарстава, те на основу свеобухватних података утврдити укупни пропусти овогодишње додјеле средстава”, поручују из ЦРНВО.

Vijesti

One thought on “Преиспитати потенцијални сукоб интереса, корупцију на конкурсима Министарства културе

  1. Ova nikad nije bila oštećena. Prava naša Podogoričanka, koja zna kako će, ali ne umije da radi ono za šta se predstavlja. I još mnogo toga, ali je žensko, pa da ne pretjeram. Svi mi koji je dobro znamo, savjetujemo joj da ćuti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial