Преко 250.000 људи одало почаст краљици Елизабети

Фото: Printscreen

Прије свечане државне сахране јуче у Лондону послије чега је краљица сахрањена на приватној церемонији у капели у дворцу Виндзор ковчег са њеним тијелом био је изложен пет дана у Вестминстер холу, најстаријем дијелу британског Парламента гдје су грађани могли да јој одају почаст.

„Више од 250.000 људи прошло је кроз Парламент, то је за сада прелиминарна цифра“, рекла је министарка културе Мишел Донелан за телевизију Скај Њуз.

На питање колико је сахрана коштала пореске обвезнике она је рекла да не зна, али је изнијела мишљење да би Британци сматрали да је то „добро потрошен новац“.

„Видјели смо хиљаде људи“ да долазе на сахрану „и мислим да нико не може да инсинуира да наша покојна краљица није заслужила тај опроштај с обзиром на дужност и несебичну службу коју је обављала више од 70 година“, рекла је министарка.

„Увијек сам сматрала нашу покојну краљицу као лијепак који окупља наше друштво“, рекла је она.

Британија је данас наставила редован живот, суспендован 12 дана због емоција и комеморација везаних за смрт Елизабете Друге.

Мада слика сахране и краљице данас доминира на првим страницама свих британских листова криза трошкова живота и социјални покрети брзо ће се вратити у први план.

Краљица Елизабета Друга (96) умрла је 8. септембра послије 70 година владавине.

Извор: ртцг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest