Прекорачена полицијска овлашћења у Будви

Бруталност полиције испред СО Будва

Савет за грађанску контролу рада полиције одржао је у Центру безбедности Будва ванредну седницу на којој је констатовано да није реализована препорука идентификације припадника полиције, да су службеници Центра безбедности Бар прекорачили полицијска овлашћења.

Изражена је и забринутост због тога што су припадници Комуналне полиције и Службе заштите и спашавања у Будви спречавали колеге из полиције да обављају радне задатке.

Савет је, како су саопштили, у присуству полицијских старешина пажљиво размотрио више појединачних ситуација и анализирао доступне видео записе и фотографије.

„Полицијски службеници ЦБ Бар С. К. и А. Х. су прекорачили овлашћења према грађанину М. М. Употреба физичке снаге и конкретног захвата требала је да престане чим је престао отпор особе према којој је употребљен. Примена конкретног захвата у пределу леђа и врата грађанина М. М. била је без основа. Савет оцењује да се употреба тог захвата треба ограничити“, наведено је у саопштењу, преноси РТЦГ.

Информисани су да су припадници будванске Комуналне полиције, Комуналне инспекције и Службе заштите и спашавања активно пружали отпор и опструирали рад полицијских службеника.

Хапшење у СО Будва

„Савет је забринут због тог сазнања и оцењује друштвено неприхватљивим па и опасним ситуације могуће међусобне конфронтације и конфликта особа са јавним овлашћењима“, казали су из овог тела.

Посебно ће, како је најављено, размотрити предузимање мера од полицијских службеника поводом захтева Министарства јавне управе код обезбеђења несметаног обављања инспекцијског надзора.

„Није реализована ранија препорука о обавезној идентификацији свих полицијских службеника. Иако није била упитна идентификација поступајућих полицијских службеника (што потврђује службена документација, патролни листови и препозната одговорност непосредних старешине који руководи извршавањем конкретних задатака) Савет је оценио да у конкретној ситуацији поједини припадници интервентне групе ЦБ Херцег Нови и ЦБ Будва са заштитном опремом нису имали јасне и видљиве ознаке“, пише у саопштењу.

Примена прописа који регулишу идентификацију полицијских службеника је недоследна и касни и Савет позива министра унутрашњих послова и директора Управе полиције да се то питање без одлагања реши јер у интересу јавности и кредибилитета полиције.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest