Spajić: Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu da predloži Parlament, ali ni mi ne bježimo od odgovornosti

Foto: Jutjub printskrin/Skupština Crne Gore

Premijerski sat koji je zakazan za podne počeo je u 12.45 sati.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da predsjednik Skupštine Andrija Mandić osjeća tjeskobu i nelagodu što mora da objašnjava zbog čega mimo stranačkih principa te da nastavlja da podržava aktuelnu vladu.

Mandić je kazao da je problem u parlamentarnoj većini nastao kada je njihov koalicioni partner SDP počeo da sarađuje sa partijama iz opozicije.

Dritan Abazović iz GP URA je kazao da prevarama nikad kraja.

“Svaki dan svjedočimo određenim prevarama, ali da ste sa Abasadom SAD dogovarali amndamne a oni vas demantovali, kap je koja je prelila čašu.

“Genocid u Srebrenici se desio prije Dejtoinskog sporazuma. Druga prveara bila za auto-put. Neprimjereno da ovoliko dugo čekamo rezultate Popisa. Nadam se da će što prije biti rezultati”, pitao je Abazović Spajića.

Kazao je da će nastaviti sve transparentno da iznosi, u interesu građana.

Na Abazovićevo pitanje Spajić je odgovorio:

“Kako sam i obećao da ću na Vaša TikTok dječja pitanja odgovore tražiti od Chat GPT-a, u nastavku ispunjavam preuzetu obavezu i odgovor prenosim integralno: “Nažalost, nisam imao priliku dobro da upoznam Do Kvona, ali znam da je poznat po svojim humorističnim performansima i satiri u društvu. Što se tiče razgovora u Beogradu, vjerovatno bi tema bila vezana za umjetnost, humor ili društvene teme koje su karakteristične za njegovo stvaralaštvo”, rekao je Spajić.

O Srebrenici

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao je Spajića hoće li Crna Gora na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici koju su inicirale Njemačka i Ruanda.

Ibrahimović je podsjetio da su Rezoluciju do sada kosponzorisali neki od ključnih crnogorskih međunarodnih partnera, među kojima su SAD, Francuska, Turska, Velika Britanija, Luksemburg, Austrija, Švedska, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Slovenija i Sjeverna Makedonija.

Ibrahimović smatra da bi Crna Gora glasanjem za Rezuluciju još jednom stala na istu stranu sa državama razvijene demokratije i poštovanja prava i potvrdila da suštinski, a ne deklarativno, pripada dijelu civilizivanog svijeta čiji dio želi da bude vrijednosno, suštinski i formalno.

Naveo je da je ovo suštinsko pitanje, a dodao je da se na osnovu ovog vidi da li je ovo evropska vlada.

“Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije usmjerena na jedan narod. Odbijam svaku primisao da je jedan narod genocidan. Ne želimo da se dijelimo o nacijama. Usvajanjem rezolucije se jedino dijelimo na one koji su za moralne vrijednosti i na one koji priznaju genocid”, rekao je Ibrahimović.

Premijer Spajić je naveo da će glasati za sve rezolucije koje osuđuju genocid, a istakao je da su stoposto uslađeni sa proevropskom politikom.

“Tu je stavljena tačka, vama je u interesu da dižete tenzije i pogoršavate odnose sa Srbijom. Nama to nije interes. Mi imamo svoju spoljnu politiku, ali imamo veliko razumjevanje za stavove naših susjeda i prijatelja. Želimo najbolje odnose sa njima, a ne da se fajtamo sa njima. Ne želimo da stanemo na stranu bilo koga, da stanemo na stranu BiH ili Srbije. Nećemo da pojačavamo probleme, želimo da smirimo tenzije i opustimo relacije”, naveo je Spajić.

Cilj je, kako je dodao, da Crna Gora bude pomiritelj.

Ibrahimović je pozvao premijera da ne predaju dva amandmana, a ponovio je da se nigdje ne navodi da je neki narod genocidan, već je krivica na izvršiocima.

Ibrahimović je pozvao Spajića da Crna Gora kosponoriše rezoluciju.

Spajić je istakao da smo svi u ovom svijetu jednaki, a dodao je da Crna Gora ne mora da dokazuje da je civilizacija.

“Mi nismo tivka bez korjena, mi imamo svoj dubok korjen. Uvijek smo bili Evropa, bili smo njena definicija u 19. vijeku. Ponovo ćemo se vratiti na to. Iako smo mala država po površini, bićemo veliki po rezultatima”, kazao je Spajić.

On je naveo da su podnijeli amandmane jer je postojala propaganda o genocidosti jednog naroda.

“Zašto bi kome smetali amandmani koji kažu da nijedan narod i religijska skupina nisu genocidni. Svi su podržali te amandmane, svi partneri, niko ih nije nazvao problematičnim. Čak i BiH jer je i njima to prihvatljivo, nismo čuli reakciju od njih na to. Mislim da su odlični amandmani jer izuvaju svakoga i pokazuju pravu namjeru svakoga. Mi u CG imamo 30 odsto Srba, bili su zabrinuti. treba ih smiriti. Treba čitav region da se smiri, da prihvate sve rezolucije, vidimo da će Jasenovac biti u proceduri, mi smo za. Uvijek smo baštinili antifašističku politiku i Crna Gora je uvijek bila na strani istorije. BiH i Srbija u naša braća, želimo sa njima što bolje odnose”, podvukao je on.

Amandmani, kako je dodao, otvaraju mogućnost da Srbi i Bošnjaci pruže ruku jedni drugima i da se pomire.

O popisu

Poslanica Demokratske narodne partije Maja Vukićević pitala je ko opstruira objavljivanje podataka sa popisa.

“Mislim da je jasno da postoji neka namjera da se rezultati popisa još uvijek ne objave. Mislim da će rezultati pokazati da je politika usmjerena protiv srpskog naroda bila uzaludna. Popis treba da nam pokaže kakva je struktura stanovništva u Crnoj Gori, a istraživanja pokazuju da je starost stanovništva iznad evropskog prosjeka, da je prirodni priraštaj negativan… Mi ćemo se suočiti i sa izazovima migracija, zbog svega ovoga treba da dobijemo precizne informacije i ne smijemo da dozvolimo da se fingira proces popisa”, upozorila je ona.

Spajić je naveo da će do kraja Vlada poštovati svaki narod, tako i srpski narod.

“Trideset posto našeg stanovništva su Srbi i tu činjenicu svaka vlada mora da poštuje. Završena je faza unosa podataka, obrada podataka će trajati dva, tri mjeseca. Od ljeta će početi da izlaze podaci popisa. Mislim da ide sve po planu, softver za provjeru podataka će biti vrlo brzo spreman. Popis je bio problematično pitanje i svi zvaničnici nam čestitaju na uspješnoj realizaciji popisa”, naglasio je on.

Spajić je istakao da je svako imao priliku da se slobodno izjasni i da bude potpuno opušten da ga neće niko targetirati zbog toga kako se izjasnio.

“Crna Gora je bogatija sa tolikom raznovsnošću. Treba da baštinimo svaki svoj narod, svi smo mi utemeljeni u našoj državi, a ujedinjeni treba da idemo naprijed”, poručio je on.

Izradnja auto-puta krenuće prije nego što je planirano

Poslanica Pokreta Evropa sad Dragana Vučević pitala je Spajića da li će biti ispoštovani najavljeni rokovi za početak radova na dionici auto-puta Mateševo – Andrijevica.

“Dokle se došlo sa eksproprijacijom zemljišta. Kako će se prevazići uklanjanje stambenih objekata ukoliko bude potrebno”, upitala je ona.

Spajić je, odgovarajući na pitanje poslanice Vučević, kazao da su se jako zalagali da auto-put ka sjeveru države krene što prije.

“Mi smo otišli u EBRD u London i rekli da ćemo do 2026. godine izgubiti 10.000 ljudi sa sjevera države. Tu praksu želimo da zaustavimo i to se može učiniti izgradnjom putne infrastrukture. Raspisan je tender i to dva sata od naše konferencije, idemo po svim procedurama. Nadamo se da će ovog ljeta biti završene mnoge procedure Evropske komisije. Što se nas tiče idemo brže nego što smo predvidjeli. Imamo 90 miliona opredjeljenih u budžetu za auto-put. Izgradnja će krenuti mnogo ranije nego što je planirano”, ocijenio je Spajić.

Naglasio je da će ekonomija Crne Gore da napreduje, te dodao da tome treba da se raduje i opozicija i pozicija.

“Vlada vodi politiku DPS-a”, “DPS najbolji partner “Jedinstvene Rusije”

Predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijela Živkovića interesuje da li će Vlada nastaviti sa jasno orijentisanom spoljnom politikom koju je trasirao DPS od 2006. godine.

On je naveo da je Spajić ranije kazao da za vrijeme DPS tokom trideset godina nije urađeno ništa dobro.

“Nadam se da ćemo nakon ove rasprave i vi i ja uvidjeti da niste bili u pravu”, naveo je Živković. Istakao je da je zahvaljujući DPS-u Crna Gora postala članica NATO saveza 2017. godine. Naveo je da su sprovedene neke hrabre političke odluke, među kojima je priznanje kosova

On je rekao da je ta spoljna politika bazirana na zapadnom vrijednosnom sistemu.

“Da li će Vlada u predstojećim odlukama međunarodnih institucija i organizacija slijediti do sada definisane ciljeve i jasno dati podršku u ime Crne Gore, bez obzira što takve odluke nemaju podršku druge najveće grupacije u parlamentarnoj većini, nekadašnjeg Demokratskog fronta”, naveo je Živković.

On je istakao i da je Spajić na čelu vlade koja vodi politiku DPS-a.

“Vi ste nastavili vašu politiku, za razliku od vaših koalicionih partnera. Postavlja se pitanje da li vi imate većinu da zadržite spoljno-politički kurs”, dodao je on.

Spajić je odgovarajući na pitanje kazao da je tačno da je DPS od 2006. vodio proevropsku politiku, ali da je bila najbolji partner Jedinstvene Rusije u Evropi.

“To mi govore NATO partneri u izvještajima, to ne govorim ja. Od 2006. Rusi podržavaju ugrožene Srbe, do tad su podržavali ugrožene Crnogorce. Ne treba nama niko sa strane da nas podržava, ajmo svi da se dogovorimo. Tri vlade nisu imale petlju da završe popis, mi smo ga završili za mjesec dana uz veliku podršku parlamenta koji je usvojio sve te zakone”, dodao je.

Naveo je i da je svaka vlada od 2014. godine bila usklađena sa evropskom politkom.

Naglasio je i da je za vrijeme DPS-a Crna Gora imala loše odnose sa Srbijom, a dodao je da su mu ti odnosi izuzetno važni.

Spajić je istakao i da je državna politika veoma jasna i prema Srebrenici i Kosovu, a napomenuo je da dobre odnose žele da imaju sa svima.

“Crna Gora se sada ponaša kao da je već članica EU. Ako mi prvi uđemo u EU, a hoćemo i pomoćićemo svim zemljama regiona da pronađu svoj evropski put”, kazao je premijer.

Živković je upitao Spajića kakav će stav Vlade biti po pitanju glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

“Ovo sam vas pitao jer su vas lideri vladajuće većine upozorili da ćete biti proglašeni za antisrpsku vladu i da ćete zabosti nož u leđa Srbiji”, naveo je Živković.

Poslanik Nove Srpske demokratije Dejan Đurović naveo je da je kuvajtski konzorcijum “Northstar” i “Equest Capital Limited Jersey”, koji je trebalo da izgradi turistički kompleks Montrose, pokrenuo arbitražu protiv Crne Gore.

On je pitao Spajića kolika je vrijednost odštetnog zahtjeva i šta je obrazloženje konzorcijuma za pokretanje arbitražnog postupka.

“Da li ima propusta države u ovom slučaju i očekujete li da ishod arbitraže bude u korist države”, upitao je Đurović.

Spajić je naveo da je kabinetu predat zahtjev za pokretanje postupka arbitraže.

“On je dostavljen zbog kršenja odredbi od strane Vlade. Ukazujemo da u ovom momentu ne možemo predvijedjeti vrijednost odštetnog zahtjeva”, rekao je Spajić

Naveo je da će analize pokazati je li bilo zakulisnih radnji ili ne. Poručio je da moramo mijenjati ovakav imidž, te istakao da su investitorima već poslali poruku o novoj eri u razvoju Crne Gore.

“Moramo uraditi sve da ispunimo potpisano, ali i mnogo više od toga kako bi privukli ozbiljne investitore”, jasan je Spajić.

Do Kvon

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pitao je Spajića od kada poznaje Do Kvona i šta je bio predmet razgovora tokom njihovog susreta u Beogradu.

“Prevarama nikad kraja, vama dragi građani ostaje da vidite ko se prodao zbog fotelje i ko su zaštitnici građana, etničkih grupa i ko je pričao istinu. Ja podržvama rezoluciju o Srebrenici, a genocid se desio prije Dejtonskog sporazuma, vi ne poznajete osnovne stvari. Nadamo se da će politički predstavnici u BiH naći rješenje”, naglasio je on.

Predsjednik Kluba poslanika Hrvatske građanske inicijative i Demokrtaske unije Alabanaca, Adrijan Vuksanović, pitaće da li se razmišlja da Vlada izjednači stopu poreza na dodatu vrijednost za hotelske restorane i ostale ugostiteljske objekte koji ne posluju u sklopu hotela.

Šefa poslaničkog kluba Socijaldemokrata Borisa Mugošu interesuje da li će tokom ove godine i na koji način biti ispunjeno jedno od Spajićevih ključnih obećanja, koje je iskazano i kroz kalkulator obračuna neto zarada na sajtu PES-a – povećanje neto zarada svih zaposlenih u Crnoj Gori za oko 25 odsto.

Poslanik posebnog kluba Vladimir Dobričanin pitaće Spajića koji su razlozi za neobjavljivanje rezultata popisa i kada se može očekivati da oni budu dostupni.

Predsjednika Kluba poslanika Socijalističke narodne partije i Civisa, Bogdana Božovića, interesuje da li se može očekivati da će sredstva opredijeljena za poljoprivredu u 2025. godini iznositi tri odsto od ukupnog budžeta.

Poslanika Albanskog foruma Artana Čobija interesuje je li završena izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju regionalnog puta Ostros – Vladimir i kada se može očekivati početak radova.

ADRIA TV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest