Пријатељски сусрети кроз градове Србије

Tрадиционална културно-историјска манифестација“Пријатељски и братски сусрети кроз градове и мјеста Србије“, која повезује Србе из Васојевића и Србе у Шумадији и Војводини. Наше организације и удружења окупљена око Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине су се побратимиле и пријатељски повезале са многим удружењима и организацијама у Шумадији, Војводини, Херцеговини и Црној Гори .-истакао је за наш портал историчар Горан Киковић. 

Свуда нас братски и пријатељски дочекују и подржавају наш рад и настојање да се кроз културу,историју и бробу за истину изборимо за наше постојање на просторима Васојевића и Црне Горе. “Свих ових година наше бробе смо схватили да имамо велику и људску и моралну обавезу да се квалитетом и упорношћу супротставимо оним снагама које желе да нас уклоне са културне позорнице. Зато смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке дјелатности као што је “Глас Холмије“ и штампањем великог броја књига, организовали велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, као и других сад већ традиционалних манифестацијa, као што су: “Савинданске свечаности“, “Видовданске свечаности“, “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“ и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића. Ми тиме  афирмишемо српску историју и културу кроз дјелатности нашег Савеза и помажемо и млађим ствараоцима да објаве своја дјела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа како у Црној Гори, тако и у Србији и Републици Српској. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Ипак, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција СНО Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч представља највишу могућу светињу“.-истиче Киковић.

Српску Народну Одбрану Васојевића сачињавају: Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и Српско историјско-културно друштво “Никола Васојевић“ Беране.

Промоције ће се одржати у Краљеву у  организацији Града Краљева, Музеја Града Краљева , Друштва историчара Рашког округа Краљево и Српског историјско-културногдруштво “Никола Васојевић“ из Берана у Краљеву ће у четвртак, 12. марта 2020., са почетком у 17:00 часова у згради Музеја Града Краљева биће промовисана књига историчара Горана Киковића “(Не)заборављени бојеви и битке Васојевића за слободу српства и Црне Горе од 1690. до 1941. године“ и представљње 42. броја часописа “Глас Холмије“.

У програму ће учествовати: Горан Киковић, аутор, др Драгољуб Даниловић, историчар, и проф. др Славољуб Ђукић, Бранислав Оташевић, књижевник, Давид Лалић, пјесник и публициста и Синиша Петрић, млади гуслар из Берана.

 Са Удружењем Васојевића у Крагујевцу и Завичајним удружењем “Комови“ биће потписане повеље о сарадњи и братимљењу.

У организацији завичајног удружења „Комови“ и „Удружења писаца Крагујевца“, дана 12. 03. 2020. године, у Крагујевцу, биће одржана промоција књиге историчара Горана Киковића “(Не)заборављени бојеви и битке Васојевића за слободу српства и Црне Горе од 1690. до 1941. године“ и представљње 42. броја часописа “Глас Холмије“.

Потом ће делегација из Васојевића у Дом културе у Војвода Степи са почетком у 18 и 30 сати присуствовти промоцији књиге историчара Горана Киковића “(Не)заборављени бојеви и битке Васојевића за слободу српства и Црне Горе од 1690. до 1941. године“ и представљње 42. броја часописа “Глас Холмије“. На промоцији учествују: Горан Киковић, Бранислав Оташевић, Миличко Трифуновић и Давид Лалић,и Синиша Петрић, млади гуслар из Берана.

Затимће се у Београду у организцији Удружења писаца “Поета“ Београд и Српско историјско културно друштво “Никола Васојевић“-Беране одржати Промоција књиге историчара Горана Киковића “(Не)заборављени бојеви и битке Васојевића за слободу српства и Црне Горе од 1690. до 1941. године“ и представљње 42. броја часописа “Глас Холмије“. Промоција ће се одржати у просторијама Удружења писаца “Поета“ у Београду, у суботу 14. марта 2020. Од 19 часова, улица Краљице Катарине 74а, Баново Брдо.

У програму учествују: -Горан Киковић, аутор књиге и главни и одговорни уредник часописа “Глас Холмије“, -Бранислав Оташевић, књижевник и предсједник издавачког савјета часописа “Глас Холмије“, -Давид Лалић, пјесник и члан издавачког савјета часописа “Глас Холмије“, генерал др Лука Кастратовић, члан издавачког савјета часописа “Глас Холмије“ и предсједник удружења Васојевића –Београд, -Драган Бракочевић,предсједник завичајног удружења Шекулараца –Београд, млади гуслар из Берана Синиша Петрић. Домаћин вечери Веселин Џелетовић, писац из Београда, члан издавачког савјета часописа “Глас Холмије“.

Такође ће и у Рачи у организацији  и Српског историјско-културног друштвa “Никола Васојевић“ Из Берана а под покровитељством  Народне библиотека Рача и Скупштне Општине Рача у просторијама СО Рача одржаће се 15.марта 2020., са почетком у 15 сати, промоција књиге историчара Горана Киковића, потпредседника СО Беране, “(Не)заборављени бојеви и битке Васојевића за слободу српства и Црне Горе од 1690. до 1941. године“ и представљње 42. броја часописа “Глас Холмије“. У програму ће учествовати: Горан Киковић, аутор књиге и главни и одговорни уредник часописа ‘’Глас Холмије’’, Беране, Бранислав Оташевић, рецензент књиге, књижевник и предсједник издавачког савета часописа ‘’Глас Холмије’’, Давид Лалић, рецензент књиге, пјесник и члан издавачког савета часописа ‘’Глас Холмије’’ и млади гуслар из Берана Синиша Петрић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest