Пријети ли крах сезони

По традицији, ово је време највећих тениских активности. Деценијама Индијан Велс представља почетак шпица сезоне, јер од почетка марта до средине септембра, у тих 6,5 месеца, играју се три грен слема и седам мастерса 1.000, а овог лета и Олимпијада.

Али уместо да у Калифорнији сада све пршти од судара рекета, не само да је стадион Тениска башта аветињски празан него иста судбина следеће недеље чека и Хард Рок кафе у Мајамију, баш као и Кантри клуб у Монте Карлу средином априла. Вирус корона је потпуно замандалио врата ових објеката.

Исто важи и за мања такмичења, али тениски свет сада брине још већа брига. Приближавају се Ролан Гарос и Вимблдон, тих седам недеља шпица сезоне, а облак неизвесности се полако надвија над париским и лондонским теренима.

– Времена још има али оно ће веома брзо проћи – истиче Ги Форже, директор Ролан Гароса.

С обзиром да је АТП тур објавио шест недеља прекида сезоне које истичу 27. априла, кад би требало да се одиграју турнири серије 250 у Есторилу и Минхену; већ недељу дана касније је мастерс у Мадриду па следи мастерс у Риму, а у обе земље корона дивља.

Зато се већ појављују мишљења да је реалније да се прекид сезоне настави него да се играчи врате на терен крајем априла.

– Ми размишљамо о свим могућностима, па и оној да се турнир игра без гледалаца – додаје Форже.

– Француска влада је забранила окупљања са више од хиљаду људи и нико не зна докле ће та мера важити. Оно што не треба заборавити је да одлуку о игрању или неигрању неће донети Француска тениска федерације, него влада.

На Гаросу су већ направили и финанијску процену која оправдава размишљање о игрању без гледалаца. Ролан Гарос у нормалним околностима направи профит од око 200 милиона евра, а трећина те зараде иде на улазнице.

Другим речима, одржавање турнира без гледалаца је и даље економски оправдано, а да не говоримо да би већини играча то одговарало, као и гледаоцима пред ТВ екранима.

– Наравно да је наша прва брига здравље гледалаца – истиче директор Гароса.

– Све остало је у другом плану. Ми ћемо размотрити све могућности пре него што донесемо одлуку. Сигурно је и да одржати овако велики турнир без гледалаца није једноставно.

У Лондону се још не изјашњавају, али они имају пет недеља више за размишљање. Гарос треба да почне 24. маја, а Вимблдон 29. јуна.

Пре неколико дана је процурела вест да би Британци више волели да се турнир уопште не игра него да буде одржан пред празним трибинама. Имиџ турнира који је највећи бренд у тенису им је најважнији. Наравно, то је само нечија изјава и не мора да значи да је такав став комплетне управе турнира, као и да ће тако бити.

– Ми ћемо наставити да посматрамо ситуацију са вирусом у сарадњи са властима и медицинским стручњацима. Направићемо план за све опције догађања са турниром, а уколико од нас буде тражено да откажемо такмичење, рефундираћемо власнике сталних карата – истакнуто је у Лондону.

Сигурно је да ће Вимблдон сачекати да види искуство Ролан Гароса па тек онда одлучити, а има и више времена за могућност да корона дотле буде укроћена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest