Примјери несолидарности и нечојства

Вријеме читања 4 минута

Пише:Јован Синановић

Како последњих дана на свјетлост дана излази бахаћење дјеце високих функционера тако сe показуje и право лице „наших“ банкара, тајкуна и привилегованих бизнисмена блиских власти. Ни вапај предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића за донацијама и помоћи „развијеној“ нам држави не пробуди савјест за грађанску солидарност код ових „добротвора“. Овом вапају одазвали су се спортисти, мале фирме, поједине политичке партије, наши грађани из дијаспоре  као и поједини финансијски добростојећи грађани из Црне Горе.

Али нигдје не прочитах да је донирао и власник који посједује пола Црне Горе у некретнинама, сада први банкар у одсутву Душка Кнежевића, брат нашег „милог“ предсједника Мила Ђукановића тајкун Ацо Ђукановић. Брзо ли је заборавио кад смо ономад ми (не нашом одлуком него наредбом Мила Ђукановића) помогли са 40 милиона еура дотичног господина Аца Ђукановић и његову „Прву банку“. Овог тајкуна части и наш садашњи предјседник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић а тадашњи Министар унутрашњих послова са 10 милиона еура у мутном послу чувене лименке. Они частили ми платили! Сада се ми чудимо одакле толике паре за бахаћење њихових породица, јасно је да њих занима само лични интерес а не грађани и њихов стандард.  

Гдје је чувени вариоц ауспуха краљ стечаја, данас највећи порески дужник Црне Горе Драган Брковић? Требала би ми читава књига да побројим колико смо га пута вадили из блата и помагали државним новцем (новцем свих нас) да би нам захвалио на начин што је постао највећи порески дужник у Црној Гори. Боље нисмо ни очекивали. Стара пословица каже „Ко тебе каменом ти њега хлебом“ што значи да ако и даље на власти остане ова гарнитура и даље ће се наставити ми њих милионима а они нас газит камионима.

Не треба да се сада исчуђавамо што нам љекари и медицинске сестре оскудијевају у медицинској опреми (респиратори, тестови, брисеви, маске, рукавице, заштитне наочаре, заштитна одијела итд.) јер одлука наших власти је била да је спрече дати Ацу, Блажу, Бокану, Брковићу, Маровићу, Кнежевићу, Коларевићу, Баровић у и њима слични него улагати у здравство, пољопривреду, спорт, културу итд. Кад већ дајемо њима ајмо и ми на рачун грађана да се возимо у скупим аутомобилима, љетујемо на егзотичним дестинацијама, путујемо авионом Владе Црне Горе. Не само функционери власти него и њихове супруге, дјеца, кумови и другови сви о трошку грађана Црне Горе.  И то је било мало па су себи подијелили станове и бесповратне кредите, као да су заслужни грађани а не погребници Црногорске економије и привреде.

Докле мој народе оволико бахаћење и понижавање да трпимо? Све је у нашим рукама, казнимо их на изборима. Само два аутомобила предсједника Владе и предсједника државе коштају преко 2.000.000 еура, док је број службених аутомобила око 4.000. Да ли нам је потребно толико службених аутомобила? Колико је то у против вриједности медицинске опреме која нам је пријеко потребна процијенити сами!

Док се шеф канцеларије ЕУ у Црној Гори Аиво Орав вози у службеној Шкоди, код нас се и високи и нижи функционери возе у најскупљим Мерцедесима, Аудиима и разним џиповима.

Мислим да не постоји ни једна земља на свијету као код нас, гдје се за вријеме власти ДПС-а створио толики јаз између групе богатих окупљених око режима и већине народа у Црној Гори.

Кад год нам не иде добро а чест је случај јер нам је неспособна власт, оптужујемо Русију и Србију као дежурне кривце за све. Тако данас имамо оптужбе на рачун Србије да је конфисковала три респиратора намијењена Црној Гори по ријечима Сеада Чиргића, директора фонда за здравствено осигурање Црне Горе. Није много прошло када је фирма „Фармонт“ код које су поручени респиратори, демантовала директора Сеада Чиргића и објаснила јавности о датој ситуацији. Па се питам зашто овај господин оптужи Србију и ако је знао да нема основа за такву оптужбу. Одговор проналазимо у томе што је господину Чиргићу бивши шеф био министар здравља господин Кенан Храповић који се у овим данима нашао на муци да оправда бахаћење своје породице јер је јавност видјела како живи породица министара здравља, док се медицински радници незаштићени боре са епидемијом корона вируса. Зато и ова „fake news” оптужба на рачун Србије, директора Чиргића како би јавности скренули пажњу са теме бахаћење породице функционера власти. Да варају и лажу знају али су лоши глумци и проваљени су.

Да нијесу солидарни и да им ништа није свето у оваквим моментима и у овим данима када се свијет бори за опстанак човјечанства показује и овај примјер напада на Србију дежурног кривца за све. Од њих нас ништа не може изненадити јер знамо од које су сорте, спремни су на све осим да поднесу оставке.

3 thoughts on “Примјери несолидарности и нечојства

  1. Свако ко вјерује да у њима постоји ишта људско и да постоји икакав осјећај за Црну Гору а да није везан за њихово укалкулисавање у проценте, је неприхватљиво наиван човјек.

  2. Ето, баш вечерас када се јави’ господар цетињске комите с индикацијом одбијају Вучићеве респираторе! Пљевљаци и Бјелопољци оитају могу ли и њихов да узму пошто немају ниједан исправан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest