Природа се буди

Пише:Марија Вешовић

Да  ли ико може да замисли да у овом општем хаосу који у свету влада због пандемије коронавирусом има нешто добро? Тешко да може, али ипак има. Погледајте око себе, стигло је пролеће и природа се буди. Буди се у неком новом сјају. Како су наше свакодневне активности стале, како се наш живот успорио, тако смо дали природи шансу да се опорави од нашег лошег утицаја и поново заблиста у свом пуном сјају. Пандемија је зауставила човечанство, али је небо чистије.

Кина је прва била на удару пандемије, у Вухану се живот први пут не успорио већ затворио у изолацију. Вирус Ковид-19 се први пут појавио у децембру 2019. године, када су због карантина путеви остали празни, јер нико више није возио аутомобиле. Данас, у Вухану, становништво се поново види чисто плаво небо, јер је њихов град 90% времена прекривен смогом. Код њих је загађење толико да је опасно по здравље. Која иронија у оваквој ситуацији. Изолација становништва која је проузроковала смањење путовања утицала је на смањење загађења у целој Кини. Сателитски снимци које је НАСА направила, показали су  константан пад азот-диоксида(NО2) на територији Кине, од почетка нове године. НАСА тврди да је овај утицај делом због тога што је економија успорила због избијања вируса.

У Италији, држави коју је поред Кине, вирус највише погодио,подаци које је Европска свемирска агенција успела да прикупи такође показују да су изолација и затварање градова, довели  до великог пада азот-диоксида. Изолација изазвана пандемијом утицала је и на пловне путеве у Италији. Канали у Венецији су доживели своју ренесансу. Чистији су и вода је напокон плава у њима. Одсутност туриста и значајно смањен речни саобраћај омогућавају рибама да пливају у чистим каналима

Да ли смањено загађење ваздуха може да спаси више живота него што пандемија може да их узме? На дуже стазе посматрано, да може. Научник и профестор на Станфорду, Маршал Бурк искористио је податке о емисијама у Кини како би израчунао који ефекат смањено загађивање може да има по здравље локалног становништва. Открио је да ефекат који Ковид-19 има на нашу околину потенцијално може да спаси више живота него што ће узети. Калкулације професора Бурка откриле су да смањење штетних емисија потенцијално могу да допринесу спашавању живота 77.000 хиљада кинеских становника.  Бурк је искористио податке сензора америчке владе који мере концентрацију честица ПМ2.5, а који се налазе у Шенгдуу, Шангају, Гуангџоу и Пекингу. Мапирао је пад загађења у односу на претходне године и искористио је те податке да направи теорију о потенцијалним ефекатима које загађеност широм земље има на смртност. Бурк је истакао да: „два месеца смањеног загађења вероватно је спасило 4.000 живота деце испод пет година и животе 73.000 одрасле особе,чак и  старијих од 70 година, у Кини. То је много више од тренутног нивоа смртности које је проузроковао вирус“. Бурк је својим исраживањем желео да истакне да, када се ситуација стабилизује, биће потребно да се обрати пажња на важност квалитета ваздуха који дишемо. Можда се на крају ове пандемије крију здравије животне средине широм света.

Да ли ће и наша средина бити здравија? Хоће ли и наше реке бити чистије? Ево већ сада када је на улицама много мање људи улице су већ чистије, нема смећа. Нека нам остане у подсвести да је природа наша мајка и односимо се тако према њој. Чувајмо је па ће и она чувати нас!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest