Притисак на запослене или измишљотине

ДА ЛИ УПРАВА ТРАЖИ ЗАПОСЛЕНИМА У КАП-У ДА СЕ ИШЧЛАНЕ ИЗ СИНДИКАТА И ФОРМИРАЈУ НОВИ
Притисак на запослене или измишљотине
Синдикат КАП-а тврди да менаџмент притиска запослене да се ишчлане из синдиката и да формирају нови који би био под контролом руководства фирме. Управа фабрике негира твдње “нелегалних представника синдиката”


Синдикат тражи да држава заштити права радника: КАП, Фото: Саво Прелевић

Извршни одбор Синдиката Комбината алуминијума (КАП) тврди да је менаџмент те компаније почео да врши притисак на запослене да се ишчлане из синдиката и да формирају нови који би био под контролом управе фирме.

Из Синдиката су јуче истакли да је притисак на запослене почео након 17. фебруара када је одржана сједница парламентарне Комисије за праћење и контролу поступка приватизације на којој је разматарана ситуација у фабрици којом руководи никшићки Унипром у власништву Веселина Пејовића.

Из компаније Унипром за “Вијести” су јуче казали да називају обичним измишљотинама констатације нелегалних представника синдиката, да се врши притисак на запослене за формирање новог синдиката.

“Управници обилазе раднике и савјетују их да формирају нови синдикат који ће имати подршку менаџмента фабрике, притом јасно алудирајући да није у њиховом интересу да их заступа тренутна предсједница Синдиката КАП-а Сандра Обрадовић. Она је добила отказ 2015. због јасног залагања за поштовање радних и синдикалних права запослених, која су као таква загарантована националним и међународним прописима. Од јула 2013. године, због дјеловања истог овог менаџмента, запослени у КАП-у нису у могућности да остваре основна радна права, укључујући и право на коришћење годишњег одмора. Поред тога, рад Синдиката у КАП-у је онемогућен, с обзиром на то да је 2016. године менаџмент КАП-а у сарадњи са стечајним управником Веселином Перишићем иселио синдикат из законом уступљених синдикалних просторија и обуставили издвајање синдикалне чланарине и касе узајамне помоћи, а све са циљем да отежају и онемогуће даље синдикално дјеловање у фабрици” пише у саопштењу Синдиката.

Упозорење менаџменту
Извршни одбор наводи да се сада десио преокрет, па менаџмент који је уз свесрдну помоћ стечајног управника и институција система, укинуо запосленима сва радна и синдикална права, сада заговара синдикално дјеловање.

“То показује да је велика нервоза у редовима менаџмента након што су медији објавили прве кораке у раду Комисије за праћење и контролу поступка приватизације, јер се очекује да ће органи новоформиране власти условити менаџмент да врати запосленима, међународним и домаћим законодавством, гарантована радна права и право на синдикално организовање и дјеловање. У тој очекиваној ситуацији, менаџмент жели да успостави синдикат који ће да игра како они свирају”, тврди се у саопштењу.

Синдикат КАП-а тражи од менаџмента да престане са, како тврде, дугогодишњим притисцима на раднике КАП-а и перфидном кампањом за организовање новог синдиката, која се заснива на очигледној чињеници да запослени који имају нестабилне уговоре о раду морају пратити сугестије својих претпостављених, јер им у противном, као и предсједници синдиката Сандри Обрадовић, преко сервилног стечајног управника могу бити раскинути уговори о раду.

“Упозоравамо менаџмент да је Кривичним закоником прописана новчана или законска казна до годину због спречавања или ометања рада синдиката. Од државних институција тражимо да стану у заштиту радника и радничких права и адекватно реагују на сва дугогодишња и тренутна кршења и притиске према радницима КАП-а и синдикату. Запослене у КАП-у позивамо да се одупру перфидној кампањи менаџмента, јер очигледно је и менаџменту да смо све ближи тренутку када ћемо успјети да након дугогодишње борбе обезбиједимо достојанствене услове рада за све запослене у КАП-у”, закључује се у саопштењу.

Унипром: Комисија изашла из надлежности, али даћемо податке
Из Унипрома су казали да сједница Комисије за приватизацију која је заказана 17. фебруара није одржана јер предсједник комисије није доставио радни материјал члановима на основу којег би могли да се изјасне.

Предсједник ове комисије је посланик Јанко Вучинић.

“Предсједник комисије је на неозбиљан начин истакао да је радни материјал „жива ријеч“, што је незапамћено на озбиљним састанцима, чиме је и показао своју способност и капацитете. Исто тако, поједини чланови комисије су констатовали да ово није њихова надлежност по Статуту и Закону о раду комисије, али да је Унипром изразио своју жељу и нема препреке да транспарентно информише јавност и ову комисију, без обзира што то излази из оквира њихових надлежности. Како би јавност била тачно информисана, надлежност ове комисије је везана за фирме које су продате путем приватизације, што овдје није случај јер је Унипром, водећи се искључиво Законом о куповини имовине (фирме у стечају) а након што је КАП отишао у стечај, купио имовину на другом огласу који је био доступан свима, јаван и транспарентан”, казали су у Унипрому.

Из Унипрома су поручили да ће као одговорна компанија на сљедећој сједници комисије дати одговор на сва питања и доставити комсији све материјале како би се упознали са њеним радом.

Јефтини политички поени
“Назваћемо обичним измишљотинама констатације нелегалних представника синдиката, да се врши притисак на запослене за формирање новог синдиката. Подсјетићемо јавност да су садашње особе, које се представљају као синдикални представници КАП-а у стечају, напустили КАП у стечају, отишли у пензију која им по закону припада и остварили сва друга права која су регулисана законом о стечају. Самим тим они никако не могу бити легитимни представници запослених. Ово је само наставак појединих притисака како би стекли ситне политичке поене, у жељи да покушају да спријече наставак рада компаније за коју читава јавност зна колико учествује у државном буџету”, поручили су из Унипрома.

Из ове компаније су казали да ће наставити са даљим сигурним развојем, те да су након изградње двије нове фабрике, огромних улагања у развој нових технологија и модернизацију, али и наставка изградње треће фабрике, са садашњим производима из нових фабрика већ заузели лидерска мјеста код својих купаца, који су и сами лидери европске алуминијумске индустрије.

“Унипром КАП ће наставити да иде корацима прогреса, а лажне борце за права радника, сигурне у својим комфорним и добро наплаћеним зонама, нећемо даље коментарисати. Рад је наша једина девиза, а они знају која је њихова”, казали су из ове фирме.

Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *