Промовисан гастро сувенир из Боке

Вријеме читања 4 минута

„Пробај домаће из Котора‟

Први оригинални брендирани гастро сувенир под називом „Пробај домаће из Котора‟

Оснивач и менаџер кластера „НВО Пробај домаће‟ Велимир Ђоковић је кроз пројекат „Гастро сувенир“ реализовао први оригинални гастро сувенир под називом „Пробај домаће из Котора‟. Иначе, НВО „Пробај домаће“ је асоцојација која окупља локална удружења, афирмише, промовише, подстиче домаће произвођаче, домаћу храну и пиће.

Пројекат је реализован уз подршку Општине Котор у оквиру јавног позива намјењеног подршци НВО сектору.

Гастро сувенир садржи производе локалних пољопривредника са територије которске општине и то: приморски мед Видака Томашевића из Удружења пчелара „Грбаљ‟, затим мед од планике (горки мед) Драгана М. Краљевића из истоименог удружења пчелара. Осим меда ту су и вина винарија „Гиљача‟ из Грбља и „Крстичевић‟, као и маслинова уља из бокешких маслињака.

Презентација которског гастро сувенира одржана је у винском бару „Финестра‟ у оквиру комплекса Луштица.
Господин Ђоковић је у разговору за Побједу нагласио да је намјера да свој труд усмјере ка увезивању гастро и туристичке понуде у Црној Гори, али и подршку комплетном развоју руралног подручја. Успјешно реализован пројекат „Пробај домаће из Котора‟ најбољи примјер.

Дијелове разговора преносимо у цјелини.

Пројекат који промовишемо једна је од активности нашег удружења, а реализован је уз подршку Општине Котор кроз мјере подршке развоју невладиним организацијама на јавном конкурсу. Пројекат под називом гастро сувенир садржи управо то повезивање туристичке понуде и презентације са локалним прозвођачима. Тако су у наш пројекат, односно да кажем збирни прозвод гастро сувенир из Котора укључени локални производи у изузетно лијепом паковању. Амбалажа је дизајнирана намјенски за овај пројекат, а производи су упаковани у неколико типова гастро сувенира који садрже појединачне или збирне комбинације прозвода – каже Ђоковић.

За винарију ,,Крстичевић“ наводи да је ријеч о малој винарији која производи двије тикете, једно црвено, једно бијело, али која полако али сигурно развија своју производњу и тражи мјесто на тржишту, за сада которском, али са амбицијама за ширење производње.

Винарија ,,Гиљача“ већ је препозната на тржишту, води је млад и перспективан човјек који ради темељно тај посао. Ријеч је о произвођачу са појединачно највећим бројем чокота на простору которске општине – каже Ђоковић.

Саставни дио гастро сувенира, каже Ђоковић, су маслинова уља, и то она најбоља која су могли одабрати, као и два пчелара.

Горки мед који производи господин Краљевић је специфичан и зато ми је изузетно драго да је дио нашег пројекта гастро сувенира. Специфичан је зато што је заиста ријеткост производити горки мед. Наиме он се прикупља од биљке планика, која код нас постоји само у Бигови, засеоку Краљевићи, затим у Хрватској у Конавлима и у Италији на Сицилији. Значи заиста једна посебност и ексклузивитет. Тако да можемо рећи да су наши прозвођачи као добри домаћини дали продукте најбољег квалитета а да смо се ми као добри менаџери потрудили да један број њих укључимо у овај пројекат – каже Ђоковић.

Саговорник наводи да је план да се овај брендирани гастро сувенир најприје понуди за потребе Општине Котор и Туристичке организације, потом и за заинтересоване сувенирнице, с обзиром на то да је ријеч о крајње аутентичном изворном сувениру из Котора.

Желимо да овај сувенир буде веза хране, пића и туристичке привреде, и да на тај начин кроз тај стационирани извоз који подразумијева продају странцима на нашем тржишту, буде заступљен у понуди сувенирница, туристичких агенција, а може бити у понуди хотела, тржних центара, свих оних који желе да промовишу домаће производе, да помогну локалне прозвођаче како би гост, осим успомене на боравак у нашој земљи, понио и један аутентичан сувенир из Котора и Црне Горе – каже Ђоковић.

Форсирају аутохтоне сорте 

Власник винарије ,,Гиљача“,која се налази у Грбљу, у селу Љешевићи Јово Гиљача каже да наставља вишедеценијску породичну традицију прозводње вина.

Наводи да су од 2005. године почели озбијније да се баве овим послом, када се ушло у посао адаптације подрума, изградњу два блока погона, инсталирање винарије са комплетном опремом за прозводњу и прераду.

Капацитет наших винограда за сада је нешто мало више од једног хектара, имамо три наше аутохтоне црногорске сорте, вранац, лисичину и кратошију. Припремамо терен за засаде и радимо анализе земљишта за узгој неких нових сорти. Што се тиче подрума, имамо стручњаке који већ десет година раде код нас који прате винограде и сами ток производње, а у прилог квалитета, посебно појединих сорти, најбоље говоре престижна признања код нас и у региону – каже Гиљача.

Овакви позитивни примјери указују на неопходност већег ангажовања на пољу промовисања и стимулисања домаће производње која треба да буде носилац развоја како туристичке понуде тако и свеукупног економског оздрављења друштва у цјелини.

Дјелови прузети из Побједе

Фото: Побједа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest