Просјачење у Главном граду

Саопштење за јавност Одбора СНП Главног града

Док локална самоуправа обећава реализацију мегаломанских пројеката којима планира да Подгорицу претвори у велеград, просјачење у Главном граду сваког дана је све присутније, а људе који траже милостињу можете срести на сваком ћошку.

Просјака има свуда, а највише око продавница, пекара, банки, цркава, у кафићима, не семафорима, итд. Просјаче многе категорије становништва: од ромске популације, старих, особа са инвалидитетом, бескућника до миграната.

Дјеловање Црвеног крста и народних кухиња при Митрополији црногорско-приморској одавно није довољно да би подмирило све потребе наших сиромашних суграђана, па није чудо што се многи окрећу просјачењу како би обезбиједили неколико еура дневно да преживе.

Нарочито је проблематично и жалосно то што је ова појава све присутнија међу дјецом, коју неријетко злоупотребљавају чланови породице и друга лица. На тај начин, на дјелу је грубо кршење права дјеце која су гарантована како Конвенцијом УН о правима дјетета, тако и бројним домаћим законима.

Ситуацију додатно компликује то што не постоји процјена броја дјеце која живе на улици, као ни студије о узроцима због којих се налазе у таквом стању. Не постоји ни стратегија за рјешавање овог проблема, која би узела у обзир и препоруке из Посебног извјештаја о дјечјем просјачењу у Црној Гори, који је  урадио Заштитник људских права и слобода.

Осим казнене политике која би спријечила злоупотребу дјецу, ово питање је потребно рјешавати на системски начин уз стварање сервиса подршке који би послужили за њихово склањање са улица.  У том смислу, Главни град треба да изгради прихватилиште за дјецу која живе и раде на улици, као и да им омогући алтернативу за стицање прихода, а да то није просјачење.

СНП Главног града сматра да локална самоуправа мора водити рачуна о сваком свом грађанину, без обзира на било које својство. Додатно, чланови наше заједнице који се налазе у тако тешкој материјалној ситуацији да су принуђени да просјаче морају бити под посебном пажњом надлежних органа.

Само солидарношћу, толеранцијом и залагањем за једнакост шанси показаћемо да смо друштво чији су истински темељи демократија, поштовање људских права и социјална правда.

Медијски центар СНП ЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest