PROSJEČNA STAROST VOZA 40 GODINA „Pruga u gorem stanju nego kada se desila nesreća na Bioču“

Foto: Jutjub printskrin

Česta kašnjenja vozova, zastoji usljed nevremena, informacije su koje često čujemo sa naših pruga. Zadnja nabavka vozova desila se 2013. godine. Istraživali smo koliko se u Željeznicu ulaže i koliko je naša pruga bezbjedna.

Dragana Lalević, TVCG

30. 01. 2023.06:51   >>  13:036

DRAGOJEVIĆ

„Pruga u gorem stanju nego kada se desila nesreća na Bioču“

Česta kašnjenja vozova, zastoji usljed nevremena, informacije su koje često čujemo sa naših pruga. Zadnja nabavka vozova desila se 2013. godine. Istraživali smo koliko se u Željeznicu ulaže i koliko je naša pruga bezbjedna.

I dok u Japanu vozovi idu 300 km na čas u Crnoj Gori vrijeme kao da je stalo.

Nekada je stanje na Željeznici bilo drugačije prisjeća se dugogodišnji radnik crnogorske željeznice i zviždač Milisav Dragojević.

Prije 50 godina vozovi išlibrže

„Do Golubavaca smo išli 100 km na sat, dajte da vratimo to. Do Bijelog Polja i Kolašina 70, a sada 50 km na sat, pa vratimo to i siguran sam da možemo da obezbijedimo i udobniji, redovniji i sigurniji saobraćaj“, kaže Dragojević.

A otvaranje pruge Beograd – Bar prije skoro 50 godine dočekano je sa oduševljenjem. Tada je put od Beograda do Bara trajao sedam sati, danas nešto više od 11. A to ne čudi, jer je prosječna starost vozova oko 40 godina.

Iz Željezničke prevoza i infrastrukture CG poručuju da su stari vozovi ispravni i da konstantno rade na poboljašanjima sigurnosti i udobnosti za putnike.

„Remontovano je oko 10 vagona, trenutno je na popravci osam, a najnoviji vozovi su nabavljeni 2013“, kazala je Jovana Jovanović portparolka ŽICG.

Iz Uprave ŽICG naglašavaju da su na opretaivnom nivou uspjeli da naprave da se na najkritičnijim mjestima poveća brzina i da je sve bezbjedno.

Dragojević koji je i zvizdač u Željeznici misli da nije sve tako, i ističe da smo zbog loše pruge imali nesreću na Bioču.

„Pruga nije bila sposobna za te brzine tada, i ne smijemo dozvoliti da se to ponovi. Stanje pruge je u odnosu na onda gore, jer nije ulagano u obnavljanje pruge i kolosjeka“, kaže Dragojević.

Iz menadžmenta naglašavaju da postoje prugari koji obilaze svoje trase više puta u toku dana i ako primijete nešto odmah javljaju.

„Ovo što se nedavno dešavalo je uzrokovano vremenskim neprilikama“, kazao je Vladimir Merović tehnički direktor u ŽICG.

Da bi neprilika bilo manje u toku je građevinska rekonstrukcija dionice od Trebešnice kod kolašina do Bara. Neprilka su svjesni i u Ministarstvu kapitalnih investicija, ali za sada samo najavljuju aranžman sa Fondom za Zapadni Balkan vrijedan 67 miliona eura koje će uložiti u obnovu pruge.

pogled.me/rtcg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest