Prosječna zarada u septembru iznosila 718 eura

Foto: Pixabay

Prosječna zarada (bruto) u septembru u Crnoj Gori iznosila je 887 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 718 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

“Prosječna (neto) zarada u septembru ostala je na istom nivou u odnosu na avgust, dok je prosječna (neto) zarada u septembru 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 34,7 odsto”, navode iz MONSTAT-a.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust zabilježile rast od 1,4 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 1,4 odsto.

Prosječna zarada (bruto) u trećem kvartalu 2022. godine u odnosu na drugi kvartal 2022. godine zabilježila je rast od 1,3 odsto.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u septembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje nekretninama (4,1 odsto), Saobraćaj i skladištenje (2,1 odsto), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (1,5 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (jedan odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,9 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (0,9 odsto), Prerađivačka industrija (0,2 odsto), Usluge smještaja i ishrane (0,2 odsto) i Vađenje ruda i kamena (0,1 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u septembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sledećim sektorima: Zdravstvena i socijalna zaštita (1,1 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (jedan odsto), Građevinarstvo (0,7 odsto), Informisanje i komunikacije (0,7 odsto), Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (0,6 odsto), Obrazovanje (0,6 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,5 odsto), Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (0,5 odsto), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (0,4 odsto) i Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (0,3 odsto).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest